Українці найбільше довіряють ЗСУ, церкві та волонтерам

11:33, 10.11.2020
Українці найбільше довіряють ЗСУ, церкві та волонтерам

Збройних Сил України довіряють 66% опитаних

Українці найбільше довіряють ЗСУ, церкві та волонтерам. Водночас недовіру висловили державному апарату, російським ЗМІ, судам та президенту Володимиру Зеленському.

 

Такими є дані дослідження, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова. 

 

Опитування проводилось  30 жовтня по 5 листопада 2020 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів.

 

17,5% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, 65,5% — що події розвиваються в неправильному напрямі, а решта опитаних не змогли визначитися з відповіддю.

 

Водночас, 19,5% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років. 50% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, а 20% — що Україна не здатна подолати існуючі проблеми.

 

 

Серед державних та суспільних інститутів частіше довіра висловлюється до Збройних Сил України - іїм довіряють 66% опитаних.

 

На другому місці по довірі посідає Церква - 62%, Також довіру українці висловили  волонтерським організаціям -60%).

 

Чиновникам, за результатами опитування, не довіряють 79% опитаних. Також не прихильні українці до ЗМІ Росії, Верховній Раді України, до судів та політичним партіям.

 

В "чорному списку" Уряд України НАБУ, САП, прокуратура та Конституційний Суд України.

 

Оцінюючи рівень довіри до політиків та громадських діячів, більшість респондентів висловлюють недовіру до всіх політиків, чиє прізвище було представлене в опитувальнику.

 

Дещо частіше порівняно з іншими політиками довіра висловлюється  Зеленському (йому довіряють 33%, однак не довіряють — 62%) та Д. Разумкову (відповідно 30% і 57%).

 

Довіру висловили Петру Порошенку 22%, не прихильні до політика 73%, Леоніду Кравчуку — відповідно 17% і 72%,.

 

Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України, відносно більшу підтримку виборців отримала б Політична партія «Слуга народу». За за неї готові віддати свій голос 19% усіх опитаних.

 

За партію «Європейська солідарність» готові віддати свій голос відповідно 13%.

 

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би Володимир Зеленський. За нього готові проголосувати 21% усіх опитаних і 31% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме.

 

Мають намір проголосувати за Порошенка відповідно 14%.

 

Опитування проводилося в рамках проекту «Партійна система України після 2019 року: ключові особливості та перспективи подальшого розвитку», що здійснюється Центром Разумкова спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні.