Справа вагнерівців: Яніну Соколову та Юрія Бутусова викликали на допит у ДБР

15:22, 28.09.2020
Справа вагнерівців: Яніну Соколову та Юрія Бутусова викликали на допит у ДБР

Яніна Соколова каже, що ДБР шукає людей, які нібито розголосили "секретні відомості". (Колаж 24 каналу)

Відому українську журналістку Яніну Соколову викликали на допит у Державне бюро розслідувань. Там її допитуватимуть у справі про вагнерівців. Згодом у ДБР викликали і головного редактора "Цензор.НЕТ" Юрія Бутусова.

 

Однак допит стосуватиметься не пошуку імені високопосадовця, який зірвав спецоперацію, написала Соколова на своїй сторінці у фейсбуці.

 

Журналістка наголосила, що ДБР шукає людей, які нібито розголосили "секретні відомості".

 

"За ознаками кримінального порушення, передбаченого частиною другою, статті 328, за фактом можливого розголошення відомостей, що становлять державну таємницю та спричинило тяжкі наслідки", - процитувала виклик до ДБР Соколова.

 

Яніна Соколова зауважила, що після виклику виникло кілька питань: попри заяви Андрія Єрмака, спецоперація таки була і чому Державне бюро розслідувань займається пошуком тих, хто злив інформацію про спецоперацію, а не тих, хто злив спецоперацію, а також для кого оприлюднення "спричинило тяжкі наслідки"?

 

Вона додала, що піде на допит. Водночас журналістка підкреслила, що вже не раз коментувала те, звідки з'явилися плівки вагнерівців.

 

 

"Що цікаво, за цей місяць до мене ніхто з правоохоронних органів не звертався з проханням надати матеріали цих плівок. "Флешка" з доказами вбивств і "бізнесу на крові" цих "російських тварюк" нікого чомусь не зацікавила", - підсумувала Соколова.

 

Головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов також отримав виклик на допит у справі про можливе розголошення державної таємниці. Допит має відбутися 29 вересня об 11:00. Його веде начальник відділу полковник Вадим Приймачок.

 

"Швидше за все, мета – дати оцінку матеріалам з кримінальної справи щодо вагнерівців, які опублікували народні депутати та Яніна Соколова. Зрозуміло, я розповім всі ключові факти, щоб у справі опинилися всі реальні учасники і свідки наради в ОП напередодні провалу операції", - написав Бутусов.

 

 

На його думку, свідчення повинні дати всі, зокрема президент Володимир Зеленський, очільник ОП Андрій Єрмак, начальник комітету з розвідки Руслан Демченко, заступник голови ОП Роман Машовець, начальник ГУР МО Василь Бурба, перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький та секретар президента Марія Левченко.



Нагадаємо, українські журналісти Юрій Бутусов та Яніна Соколова, стверджували, що затримання вагнерівців у Білорусі із самого початку було спецоперацією СБУ, яка зірвалася через злив інформації в Офісі Президента.

 

Згодом Соколова оприлюднила записи вербування вагнерівців. Російські військові відкрито розповідали про те, як збивали українські літаки на Донбасі.

 

Якщо затримання вагнерівців було спецоперацією українських спецслужб, а вказівка про її скасування йшла з Офісу Президента, це можна розцінювати як державну зраду. Адже бойовики були майже в руках українського правосуддя.

 

Як повідомляла «УМ», 14 серпня Білорусь передала Російській Федерації 32 бойовиків "Вагнера", яких затримали 29 липня.

 

За неофіційними даними, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

 

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на своєму Youtube-каналі записи з вербуванням російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії. 

 

Герой України Григорій Омельченко у низці публікацій для "УМ", прямо називає "кротами", які "злили" інформацію про спецоперацію Москві - пана Єрмака, а відтак, і президента Зеленського, який його "покриває" у цьому скандалі.