Військових ЗСУ штрафуватимуть за вогонь у відповідь

09:12, 19.09.2020
Військових ЗСУ штрафуватимуть за вогонь у відповідь

Військовослужбовців ЗСУ штрафуватимуть за вогонь у відповідь на обстріли бойовиків.

Міністр оборони Андрій Таран видав наказ, за яким військовослужбовців ЗС України штрафуватимуть за вогонь у відповідь на обстріли бойовиків, а командирів штрафуватимуть за “невиправдані бойові втрати”.

 

Як інформує УМ, про це повідомив головний редактор видання “Цензор” Юрій Бутусов, оприлюднивши фото телеграми з наказом.

 

За цими даними, наказ МОУ №330 було видано 16 вересня.

 

Бутусов пише, що отримав фотокопію наказу з військових частин, які дислокуються в зоні ООС.

 

Згідно з цим наказом, до порушень відносяться: вчинення військовослужбовцями військового адмінправопорушення або адмінправопорушення; наявність облікованих під час виконання службових обов’язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травмувань через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу; відкриття вогню (у тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності.

 

У коментарі в ефірі “Прямого каналу” Бутусов розповів, що у випадку таких порушень ідеться не про прямі штрафи, а про позбавлення частини щомісячної премії. Ця винагорода, відповідно до наказу, встановлена на рівні 5-18 тис. грн.

 

Відповідно до тексту наказу, командирам відділень, взводів, рот (батарей), батальйонів (дивізіонів) та бригад розмір винагороди встановлюється у залежності від кількості облікованих порушень, допущених підлеглим особовим складом за місяць, у таких розмірах від граничного розміру винагороди:

75 % – у разі допущення 1 порушення для командира батальйону (дивізіону), бригади;
67 % – у разі допущення 1 порушення для командира взводу, роти (батареї);
50 % – у разі допущення 2 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади;
33 % – у разі допущення 2 порушень для командира взводу, роти (батареї);
25 % у разі допущення 3 порушень для командира батальйону (дивізіону), бригади.
“Тобто премія видається армії під час війни, щоб вона не стріляла і не порушувала припинення вогню, а якщо військовослужбовець відкриває вогонь, в тому числі у відповідь, його можуть оштрафувати і позбавити премії!” – коментує журналіст.

 

Він назвав наказ №330 “кроком до зради”, який, до всього, тягне за собою корупцію. У таких умовах командирам буде невигідно реєструвати реальні порушення, пиятики тощо.

 

“Цей наказ – підстава притягнути до кримінальної відповідальності самого Тарана, президента Зеленського і головнокомандувача ЗСУ Хомчака, якщо вони наважаться вимагати виконання зрадницьких вимог свого наказу, і якщо вони його негайно не скасують”, – вважає Юрій Бутусов.

 

“Наказ суперечить Конституції України, законодавству, які вимагають захищати країну від агресора, такого антидержавного марення немає ні в одній країні НАТО”, – заявив військовий журналіст.

 

Як повідомляла УМ, бойовики ОРДЛО заміновують територію тимчасово непідконтрольну уряду України у Донецькій і Луганській областях.