Освіта під час карантину: уряд не виділив кошти школам з COVID-фонду

12:30, 31.08.2020
Освіта під час карантину: уряд не виділив кошти школам з COVID-фонду

Уряд Шмигаля виставив вчителям і батькам учнів умови, не надавши потрібного матеріального забезпечення на протидію коронавірусу.

Закладам системи освіти катастрофічно не вистачає коштів на організацію навчального процесу в умовах  карантинних обмежень і протидії поширенню коронавірусної хвороби напередодні 1 вересня.

 

За день до початку нового навчального року в батьків все ще залишається чимало питань щодо того, як саме навчатимуться їхні діти.

 

Про це повідомляє «Україна молода» в понеділок, 31 серпня.

 

Зокрема, ексміністр освіти Ганна Новосад обурена тим фактом, що на систему освіти виділено 00,00 грн з фонду протидії COVID-19, тоді як під час створення цього фонду навесні 2020 року у системи освіти забрали 5 млрд гривень!

 

«Тільки школа - це 443 тисячі педагогічних працівників (з них 70 тисяч пенсіонери), більш як 4 мільйони учнів. Завтра більшість з них прийде до школи. До школи, якій уряд чомусь не захотів виділити коштів для забезпечення заходів безпеки та матеріальної підтримки педагогів. Як виконати рекомендацію МОЗ/МОН про поділ класів, якщо кошти пораховані і видані на зарплату одного вчителя одного класу? Усьому засновники шкіл мають дати раду самі», - наголосила Ганна Новосад у Facebook.

 

За її словами, якщо ж у якийсь момент «ми всі знову повернемось до жорсткішого карантину і навчання дистанційно, то, як це завжди буває, постраждають найбільше ті, хто і так страждає від соціально-економічної нерівності і обмеженішого доступу до якісної освіти».

 

Зокрема, йдеться про 1,2 мільйони дітей з сільських шкіл, для яких дистанційне навчання може означати відсутність будь-якого навчання.

 

Ексміністр освіти та колишній нардеп від «Слуги народу» додає: «Знаєте, що мене найбільше дивує в цьому всьому? Що не те, щоб шукали, шукали кошти і не знайшли. А те, що навіть не обговорювали».

 

Водночас, співзасновниця громадського об'єднання "Смартосвіта" Іванна Коберник зауважила в ефірі каналу "Україна 24", що Міністерство освіти та науки зняло з себе відповідальність, переклавши її на директорів шкіл.

 

«Що стосується масок - потрібно дивитися документи. Відомо, що маски обов'язкові для учнів середньої та старшої школи лише за межами уроків, на уроках вони не потрібні. Вчителям дозволяється використовувати щитки замість масок. Але найбільша проблема в тому, що держава виставила умови, не надавши потрібного матеріального забезпечення. Це найтривожніша історія у всьому цьому процесі», — сказала пані Коберник.

 

Як повідомляла "УМ", у квітні Кабінет міністрів створив Фонд боротьби з Covid-19 у розмірі 64 мільярди гривень, збільшити більш ніж утричі дефіцит бюджету та скасувавши програму масштабної приватизації.

 

Як результат, більша частина грошей фонду пішла на програму влади "Велике будівництво", а не на боротьбу з коронавірусом. Адже замовлення підрядникам на будівництво доріг не передбачають тендерних процедур, коли йдеться про гроші фонду, а не держбюджету.

 

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пояснив журналістам, що гроші з фонду COVID-19 перевели на будівництво доріг, тому що "гроші мають працювати".