Комвзводу Тарас Матвіїв удостоєний звання Герой України посмертно

13:30, 13.07.2020
Комвзводу Тарас Матвіїв удостоєний звання Герой України посмертно

У понеділок, 13 липня, бійці 24-ОМБр імені короля Данила попрощалися із Героєм України Тарасом Матвіївим. (Фото 24-ї ОМБр ім. короля Данила)

Українському офіцеру Тарасу Матвіїву, який загинув на Донбасі, посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

 

Відповідний указ голова держави Володимир Зеленський підписав 13 липня 2020 року.

 

"За героїзм і особисту мужність, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові постановляю: Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" Матвііву Тарасу Тарасовичу – молодшому лейтенанту (посмертно)", – йдеться в документі.

 

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці 2014-го справжній патріот Тарас Матвіїв усвідомив, що йому замало лише волонтерської діяльності, збору коштів і ресурсів. Поставив собі за мету потрапити у Збройні сили або ж до лав добровольців. Навесні 2015 року вступив до лав окремої добровольчої частини «Карпатська Січ» і обороняв наші позиції в Пісках, Водяному, Опитному, Первомайському.

 

Пізніше був обраний депутатом Жидачівської районної ради на Львівщині, але його все одно тягнуло на фронт – Тарас не міг пробачити ворогу за загиблих товаришів. З вересня 2018 року вступив на курси лідерства Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, щоб стати офіцером Збройних сил України. В 2019 році направлений для подальшого проходження військової служби до 24-ї ОМБр імені короля Данила.

 

«Волонтер і доброволець, депутат і громадський діяч, журналіст і майданівець, активний і небайдужий громадянин нашої країни та справжній офіцер – це все про нашого Тараса, який назавжди залишиться в нашій пам`яті», - пишуть у бригаді.

 

І нагадують, що у квітні цього року, немов заповіт на своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук, Тарас Матвіїв написав: «Прошу. Не віддавайте свої свободу і права через паніку та страх. Потім їх доведеться повертати кров'ю».

 

А про свій військовий вибір Тарас говорив:

 

«В мене не стоїть ціль дорости до генерала. В мене ціль на своєму рівні, як командира взводу, просто працювати якісно, робити максимально все залежне від мене, виконати свій обов’язок до останку і «віддячити» противнику за всіх товаришів яких я втратив».

 

Офіцер Матвіїв під час ворожого мінометного обстрілу виніс із палаючого бліндажа двох своїх поранених бійців і врятував їм життя, але загинув сам.

 

Поховання Матвіїва відбудеться 15 липня. Спочатку із ним попрощаються у Києві на Майдані Незалежності, а потім і у Львові. 

 

Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої червня: пам’ятаймо про їхній подвиг.