Справа Шеремета: очільник слідства Коваль має майно на понад 30 млн

11:50, 23.06.2020
Справа Шеремета: очільник слідства Коваль має майно на понад 30 млн

Говорити про походження активів родини Коваль не захотів.

Родина першого заступника голови Нацполіції та керівника слідчо-оперативної групи по розслідуванню вбивства журналіста Павла Шеремета Євгена Коваля володіє землею та нерухомістю на понад 1 мільйон доларів, але її члени не мають офіційних підтверджень заробітків співставних з цією сумою.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в розслідуванні Марії Землянської для телепрограми "Наші гроші з Денисом Бігусом"

 

Мова йде про земельні ділянки в курортних Карпатах вартістю понад 1 мільйон доларів (2,4 га у Пилипці, де ймовірно, зводиться база відпочинку, та більше 5,5 га у селі Річка), а також під Києвом – у Процеві, Кийлові, Хотянівці, Нижній Дубечні та Новосілках.

 

Уся земля оформлена на батька першого заступника голови Нацполіції – Олександра Коваля.

 

На ділянці в Пилипці ведеться активне будівництво 6 котеджів і СПА на 671 квадратний метр та облаштування території. У березні більшість будинків були вже готові.

 

Також члени родини Коваля володіють ділянкою площею понад гектар у Кийлові – мальовничій частині вздовж Дніпра, де сотка землі стартує з позначки у 26 тисяч гривень.

 

Поруч в Процеві у їхній власності ще 5 ділянок площею у 64 сотки (мінімальна ціна 15 тисяч гривень за сотку).

 

11 соток під новим котеджем у Хотянівці, що поруч з Вишгородом, у власності чоловіка рідної сестри першого заступника голови Нацполіції. Також він, відповідно до реєстру прав на нерухомість, значиться власником більш як 7 гектарів у Новосілках, де вартість сотки стартує від 30 тисяч гривень.

 

Bihus.Info відзначає, що офіційні доходи членів родини поліцейського в рази менші за вартість вищезазначених активів.

 

Наприклад, Катерина Крет – сестра Коваля, яка раніше працювала в податковій Вишгорода, у поданій в 2019-му році декларації, прозвітувала про 420 тисяч гривень річного доходу на двох з чоловіком.

 

Численне майно, оформлене на неї та чоловіка, жінка не зазначила. Від будь-яких коментарів Крет відмовилась.

 

Євген Коваль, в декларації якого з нерухомості лише дві квартири в столиці та дві ділянки під Києвом, пересувається на елітному позашляховику Toyota Land Cruiser 200 Executive Lounge, вартість якого близько 2 мільйонів гривень. Цього авто немає декларації поліцейського. Сам він заявив, що машина є службовою.

 

Говорити про походження активів родини Коваль не захотів.

 

Журналісти також зазначили, що після їхньої зустрічі з поліцейським керівником рідне Ковалю Головне слідче управління Нацполіції відкрило справу за втручання в його приватне життя та правоохоронну діяльність. А на адресу редакцій надійшли листи від адвоката Євгена та Олександра Ковалів, в яких вони спростовують фінансовий, побутовий і майновий зв’язок між собою.

 

Додамо, Коваля призначили на посаду першого заступника голови Нацполіції у вересні 2019 року. До цього він три роки очолював Департамент внутрішньої безпеки поліції, а його загальний стаж роботи в правоохоронних органах перевищує 23 роки.

 

У грудні 2019 року Коваль на терміновому брифінгу в МВС презентував матеріали розслідування слідчо-оперативної групи, яку він очолював, по справі вбивства журналіста Павла Шеремета.  

 

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий ефір своєї програми. Розслідування убивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», утім понад 3,5 роки попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, у справі про вбивство Шеремета не було жодного офіційного підозрюваного.