У Маріуполі згадують шосту річницю боїв із сепаратистами, фото

14:29, 09.05.2020
У Маріуполі згадують шосту річницю боїв із сепаратистами, фото

На допомогу міліціонерам Маріуполя прийшли зведені загони Нацгвардії, ЗСУ і загін «Азову», які взяли штурмом управління МВС. (Фото Нацгвардії МВС)

Запеклі бої між українськими військовими і правоохоронцями з одного боку та сепаратистами – з іншого відбулися у Маріуполі шість років тому, 9 травня 2014 року.

 

Саме цього дня, під прикриттям масової демонстрації з нагоди Дня перемоги група бойовиків під командуванням «Мангуста» спробувала взяти під контроль важливий безпековий об’єкт міста Маріуполь – управління МВС і захопити зброю.

 

Про це нагадує «Україна молода» в суботу.

 

Бойовики мали блискавично захопити будівлю і водночас узяти и  полон групу українських офіцерів з різних відомств, які зібралися в управлінні на нараду. На боці сепаратистів були кілька зрадників з числа міліціонерів. До того ж, терористи використали загальну зайнятість працівників міліції, що підтримували порядок на вулицях міста у святковий день.

 

Проте план бойовиків не спрацював до кінця – українські офіцери організували спротив, тривалий час утримуючи третій поверх будівлі. На допомогу їм прийшли зведені загони Нацгвардії, ЗСУ і загін «Азову», які взяли штурмом управління МВС.

 

       Після бою з терористами палає міське управління МВС у м. Маріуполь, 9 травня 2014 року. 

 

Про події того дня і свої втрати згадують і в Національній гвардії України.

«Ми отримали вказівку на повну екіпіровку та вихід. Прибувши на місце, ми розділилися на дві групи, які рухались з обох сторін вулиці. Праворуч були насаджені дерева – хоч якесь укриття, а ліворуч – знаходились припарковані з великим проміжком машини. Особам, які нас зустрічали пострілами, добре проглядалася ліва сторона вулиці. Пролунав перший постріл. По вулиці йшли чоловік із жінкою. Побачивши зброю та військових, чоловік одразу збагнув, і вони обоє заховались за паркан та відкрили зсередини ворота на територію, як пізніше з’ясувалось Музею української культури, де частина військових знайшла укриття. Нас ніхто не попередив, що нас може чекати супротив. По нам почали вести щільний вогонь з автоматичної зброї, також стріляв кулемет. Звичайно, ми почали відстрілюватись», – розповідає учасник подій старшина Богдан Файчук, передає сайт НГУ.

 

Саме тоді були поранені полковник Нацгвардії Дмитро Афанасьєв, солдат Роман Сапіла та тогочасний командир луцької військової частини полковник Степан Логуш.

 

Старший солдат Богдан Шлемкевич отримав важке поранення не сумісне з життям.

 

Унаслідок боїв того дня, за офіційними повідомленнями, в місті загинуло 13 осіб: 2 міліціонери, 4 військовослужбовців, 3 цивільних та 4 бойовиків. Ще 42 людини було поранено.

 

Під час проведення спецоперації у полон українських силовиків потрапила група так званих «ополченців», серед яких «міністр оборони» самопроголошеної «Донецької народної республіки» Ігор Какідзянов.

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомляв про ліквідацію 20 озброєних сепаратистів. У ході протистояння загинули начальник Маріупольського міського управління ДАІ підполковник Віктор Саєнко та командир Дніпропетровського батальйону територіальної оборони Сергій Демиденко.

 

10 травня було оголошено в Маріуполі днем жалоби за загиблими під час зіткнень.

 

Попри те, що про події 9 травня 2014 року у Маріуполі згодом були зняті документальні фільми-реконструкції подій від МВС України, Служби безпеки України, Громадського ТБ Приазов’я, а також були опубліковані розслідування спершу по гарячих слідах від спільноти Євромайдану Маріуполя і спостерігачів Civic Solidarity (Memorial), а згодом – аналіз від Bellingcat, ця історія досі містить чимало «білих плям» і нез’ясованих питань.

 

У Нацгвардії повідомляють, що 9 травня 2020 року, у Залі пам’яті захисників України, що є частиною Меморіального комплексу на території Міноборони України, відбувся церемоніал вшанування військовослужбовців, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії на Сході нашої держави.

 

 

У заході взяли участь рідні загиблих Героїв, представники керівництва оборонного відомства, представники Національної гвардії України, офіцери та працівники структурних підрозділів Міністерства оборони і Генерального штабу ЗС України.

 

Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.