За прикладом «ЛНР»: бойовики «перейменували» Донецьк на «Сталіно» у певні дати

14:13, 24.04.2020
За прикладом «ЛНР»: бойовики «перейменували» Донецьк на «Сталіно» у певні дати

Першою назвою міста Донецьк була Олександрівка.

Нещодавно ватажок «ЛНР» Леонід Пасічник підписав «указ», яким «перейменував» Луганськ на Ворошиловград.  Тепер же так званий ватажок самопроголошеної «ДНР» Денис Пушилін підписав «указ», який дозволяє використовувати щодо Донецька його колишню назву — «Сталіно».

 

В «указі» зазначено, що назва «місто Сталіно» буде використовуватися поряд з назвою «місто Донецьк» під час проведення заходів, пов’язаних із Другою світовою війною, зокрема, 9 травня, повідомляють сепаратистські ЗМІ.

 

Зазначимо, що назву Сталіно Донецьк отримав у березні 1924 року, тобто через два місяці після смерті Леніна. Власне на честь нього цю назву й запровадили



«Виконком вважає, що символом, що характеризує нашого великого вождя тов. Леніна — буде «сталь», і вирішив перейменувати м. Юзівку — на місто Сталіно», — йдеться у документі засідання Пленуму Юзівського Окрвиконкому від 8-го березня 1924 року.

 

Відповідний "указ" Пушиліна від 23 квітня у твіттері опублікував блогер під ніком Necro Mancer.
 

В "указі" йдеться, що окупанти вирішили "популяризувати історичне найменування місто Сталіно" на території окупованої Донецької області в такі дати:


9 травня – День Перемоги – день, коли за московським часом капітулювала Німеччина;
22 червня – День пам'яті та скорботи;
8 вересня – День визволення Донбасу від німецько-фашистських загарбників.

 

 

 
ДОВІДКА УМ:
 
Першою назвою міста була Олександрівка. Історики вважають датою заснування міста 1779 рік, коли українські козаки заснували населений пункт, який тепер є передмістям Донецька.
 

Наступною була назва Юзівка – на честь англійця Джона Джеймса Юза. Він у 1869 році розпочав будівництво металургійного заводу. У ньому брали участь жителі селища, яке згодом назвали, вшанувавши Юза. А в 1924 році Юзівку перейменували на Сталіно.
 

Сучасну назву Донецьк отримав від назви регіону – Донецького басейну, названого так завдяки його розміщенню вздовж річки Донець.