Почаївська лавра відкрила ворота усім бажаючим попри карантин

14:07, 19.04.2020
Почаївська лавра відкрила ворота усім бажаючим попри карантин

Окремі парафіяни Почаївської Свято-Успенської лаври реагували на зауваження поліції доволі агресивно. (Фото поліції Тернопільської області)

Духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині також не побажало виконувати умови карантину та попередні домовленості із владою і поліцією щодо проведення Великодніх богослужінь в ніч на неділю.

 

Московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян.

 

Як передає “Україна молода”, про це повідомляє поліція Тернопільської області у неділю.

 

"Факт невиконання карантинних заходів зафіксували поліцейські в Почаївській Свято-Успенській лаврі, що на Кременеччині. Божественна літургія відбулася за участі значної кількості вірян, які не дотримувалися дистанції", - йдеться у повідомленні поліції.

 

За даними правоохоронців, Пасхальне богослужіння розпочалося о 23-й годині. У цей час поліцейські зафіксували скупчення людей у храмі, ще кілька десятків прихожан перебували на вулиці. Переважна більшість не дотримувалися дистанції.

 

 

Під час релігійної відправи духовенство відчинило двері монастиря і віряни, всупереч встановленим обмеженням, почали заходити всередину. В зв’язку з цим були посилені поліцейські заходи задля мінімізації можливого зараження людей. Щоправда окремі віряни реагували на зауваження поліції доволі агресивно.

 

Великоднє богослужіння завершилося близько 4.30 - і прихожани розійшлися.

 

Як зазначили у поліції Тернопільщини, згідно із попередніми домовленостями з духовенством Почаївської лаври, богослужіння мало проводитися з виконанням усіх умов та правил карантину.

 

Прихожани мали перебувати на прилеглій території, а не в храмі. Більшість людей прийшли на святкову відправу з індивідуальними засобами захисту, а тим, хто їх не мав, правоохоронці роздавали заздалегідь підготовлені маски.

 

У зв’язку з порушенням карантинних норм розглядається питання щодо внесення даного факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Тобто цілком імовірним є відкриття кримінального провадження за фактом дій духовенства лаври.

 

Загалом в Тернопільській області Пасхальні богослужіння відбулися в 447 культових спорудах та храмах міста й області. Майже пів тисячі працівників поліції забезпечували публічну безпеку. Більшість релігійних заходів проводилися з дотриманням встановлених обмежень, зазначили в поліції.

 

Нагадаємо, напередодні головного християнського свята - Великодня керівництво держави та релігійні конфесії визначили формат святкування: у храмах повинно бути не більше 10 осіб, однак онлайн трансляція буде доступна для всіх.

 

Раніше президент Володимир Зеленський закликав глав церков усіх конфесій проводити богослужіння без присутності вірян, щоб не створювати скупчення людей і тим самим не сприяти поширенню коронавірусу.

 

Як повідомляла «УМ», у Святогірській лаврі сотні вірян проігнорували не лише заклики влади залишатися вдома але й умови карантину і прийшли без масок і респіраторів на Великоднє богослужіння. До того ж, окремі віряни ще йцілували руки митрополиту Арсенію.