У Святогірській лаврі на Великдень цілували руки митрополиту Арсенію віряни без масок, фото

11:58, 19.04.2020
У Святогірській лаврі на Великдень цілували руки митрополиту Арсенію віряни без масок, фото

Митрополит РПЦ Арсеній проігнорував домовленості влади і релігійних конфесій щодо святкування Великодня в умовах карантину.

Сотні православних вірян проігнорували не лише заклики влади залишатися вдома але й умови карантину і прийшли без масок і респіраторів освячувати паски на Великоднє богослужіння до Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині в ніч на світлу неділю, 19 квітня.

 

Лише деякі люди мали захисні маски, тоді як більшість парафіян Московського патріархату ігнорували правила соціальної дистанції. Вражає, що й священники РПЦ в Україні, до якої належить лавра у Святогірську, також не виконували правил карантину й вели богослужіння як зазвичай.

 

Як повідомляє “Україна молода”, ці факти засвідчує трансляція Великоднього богослужіння на каналі Святогірської лаври в Youtube.

 

 

Зокрема, на відео видно, як щільно віряни стояли одне біля одного.Ніхто з присутніх не мав захисних рукавичок. На службі були присутні літні люди і діти.

 

Крім того, учасники пасхального богослужіння цілували руки митрополиту РПЦ Арсенію.

 

 

На відео видно, що головний храм лаври був заповнений людьми, служба проходила без дотримання карантинних заходів обережності.

 

 

Нагадаємо, напередодні головного християнського свята - Великодня керівництво держави та релігійні конфесії визначили формат святкування: у храмах повинно бути не більше 10 осіб, однак онлайн трансляція буде доступна для всіх.

 

Раніше президент Володимир Зеленський закликав глав церков усіх конфесій проводити богослужіння без присутності вірян, щоб не створювати скупчення людей і тим самим не сприяти поширенню коронавірусу.

 

Як повідомляла «УМ», предстоятель ПЦУ Епіфаній більш схильний до того, щоб  використати кошти на захист для медиків, ніж винайняти чартер, який доставить благодатний вогонь з Єрусалиму до Києва.

 

Тоді як керуючий справами РПЦ в Україні, митрополит Антоній закликав прихожан Московського патріархату, незважаючи на карантин, прийти до Свято-Воскресенського храму в Києві і запалити лампадки від Благодатного вогню, який привезли з Єрусалиму в суботу ввечері.