На півночі Житомирщини охоплено вогнем вже дев’ять лісгоспів

21:17, 17.04.2020
На півночі Житомирщини охоплено вогнем вже дев’ять лісгоспів

Рятувальникам вдалося локалізувати 2 тисячі га пожеж. (Фото ДСНС)

Кілька сотень рятувальників продовжують гасити пожежі, які охопили вже дев’ять лісових господарств на півночі Житомирської області.

 

Попередня причина пожеж: підпал сільгоспугідь та випалення трави у домогосподарствах, які почалися в різних місцях 16 квітня.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомили голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін і голова Держлісагентства Андрій Заблоцький у п’ятницю.

 

«За наявною інформацією, в 9 лісгоспах у Житомирській області на сьогоднішній день є лісові пожежі. Це північна частина Житомирської області. Зараз з цими пожежами борються 101 пожежна машина та 99 тракторів. Вже вдалося локалізувати 2 тисячі га пожеж, тобто більшість площі вогню знаходиться під контролем пожежніків», - наголосив пан Заблоцький.

 

Крім того, за його інформацією, в області зараз спостерігаються невеликі дощі, які допомагають у боротьбі з вогнем.

 

Раніше було відомо, що кілька сотень людей гасять пожежу на території Виступовицького та Бережестського лісництв на Житомирщині. Залучено авіацію - три літаки АН-32П. Про інші лісгоспи голова Держлісагентства не повідомив.

 

У свою чергу, голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін наполягає, що запах диму в Києві жодним чином не пов’язаний із пожежами в Чорнобильській зоні.

 

Під час селекторної наради президента Володимира Зеленського з Чечоткіним і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, керівники двох відомств доповіли главі держави, що смог над столицею не становить хімічної та радіологічної загрози, а радіаційний фон у Києві та області – у межах норми й не перевищує природних фонових значень.

 

За їхніми словами, напередодні шквальний вітер на Житомирщині пошкодив мережі електропередачі. Зранку в регіоні зафіксовано три нових осередки пожежі. До того ж горять і торф'яні поклади, через що дим і запах горіння можуть зберігатися кілька днів.

 

«Хочу підтвердити те, що цей запах диму в Києві – він жодним чином не пов’язаний із пожежами в Чорнобильській зоні», - доповів Чечоткін.

 

Тоді як Аваков додав: «Все, що в Києві відбувається, – це не через Чорнобильську зону. Все, що нам принесло, на 90% це надуло з Житомирської області. Це все за рахунок вітрів, які йдуть у нашу сторону й накривають Київ. До того ж вчора була буря навколо всього Києва».

 

Як повідомляла «УМ», за даними порталу IQAir, повітря у Києві наприкінці 16 квітня було найбруднішим у світі. І це при тому, що через карантин в столиці України закриті більшість підприємств, але Київ обійшов навіть китайські Шеньян і Ченду.

 

Столицю і передмістя затягнуло димом з продуктами горіння пізно ввечері у четвер. Протягом п’ятниці повітря не стало чистішим.