В Голосіївському районі Києва «найбрудніше» повітря

09:04, 17.04.2020
В Голосіївському районі Києва «найбрудніше» повітря

Індекс забруднення Голосіївського району та Осокорків позначається як “дуже нездоровий”

Київ побив антирекорд, очоливши список міст за рівнем забруднення повітря. У окремих районах Києва індекс повітря позначається як “дуже нездоровий”. Так, індекс забруднення Голосіївського району, де напередодні сталася масштабна пожежа, та Осокорків позначається як “дуже нездоровий”, коли інші райони столиці знаходяться на позначці якості повітря “нездорове”. 

 

У Шевченківському та Деснянському районах повітря відносно чистіше, але все одно забруднене вище норми.

 

Загальний індекс повітря в Києві постійно змінюється, ще нещодавно він складав 380, пізніше 297, а станом на 00:50 17 квітня — індекс становив 196. Відтак, Київ посідає перше місце по забрудненності повітря у світі. Як інформує УМ, про це свідчать дані QIAir, яка відстежує індекс якості повітря у світі.

 

При такому рівні забрудненості повітря, як зазначає портал, вкрай не рекомендується займатися спортом або перебувати на вулиці без маски, зокрема, не рекомендовано провітрювати приміщення.

 

Для порівняння, в місті Ченду, що є крупним транспортним вузлом та індустріальним центром Китая, цей рейтинг складає 176 одиниць, а в Делі, що в Індії, якість повітря знаходиться на позначці 95.

 

Враховуючи ситуацію, фахівці закликають:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі;
  • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;
  • ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;
  • проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;
  • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

 

Водночас, значна частина задимлення в Києві, яке спостерігається відучора, є наслідком пожеж не лише в зоні відчуження, а й пожеж у Київській області.

 

"Рано вранці поїхав у зону відчуження, аби перевірити, чи тривають там пожежі та який зараз радіаційний фон. Станом на сьогодні пожежі, що вчора знов виникли в чорнобильській зоні, повністю потушили", - повідомив у Telegram-каналі міський голова Віталій Кличко, посилаючись на дані рятувальників.

 

З його слів, на ділянках тлінь продовжують працювати пожежно-рятувальні бригади, ахівці моніторять ситуацію, авіація оперативно реагує на потенційні вогнища. "Радіаційний фон в зоні відчуження нижчий за допустиму норму і становить 0,12 мікрозівертів", - додав Кличко.

 

"За висновками рятувальників, значна частина задимлення в Києві є наслідком пожеж не тільки в зоні відчуження, а й пожеж у Київській області, у напрямку Житомира", - заявив мер Києва.

 

Поливо-мийна техніка, додав він, продовжує роботу в посиленому режимі на вулицях столиці. Водночас Кличко закликав жителів Києва залишатися вдома і не відкривати вікна.

 

“ У зв’язку із задимленістю в місті, пов‘язаною із пожежами в зоні відчуження, вночі і наступними днями будуть збільшені маршрути і кількість поливо-мийної техніки на вулицях столиці”, — повідомив міський голова, та закликав мешканців столиці залишатись вдома.

 

Як повідомляла УМ, 16 квітня, Київ та столичне передмістя накрила пилова буря, пориви вітру сягали 17-22 м/с. Влада закликала мешканців залишатись вдома, не підходити до дерев і не залишати біля них транспортні засоби, виходити на вулицю лише за крайньої необхідності, обов’язково в масці.