Справи Майдану: свідкові повідомили про підозру через неправдиві свідчення

13:49, 17.04.2020
Справи Майдану: свідкові повідомили про підозру через неправдиві свідчення

Слідчий міліції постав перед судом

Слідчий суддя на підставі завідомо неправдивих показань громадянина, звільнив з-під варти колишнього слідчого Дніпровського райуправління міліції ГУ МВС України в місті Києві. застосувавши до правоохоронця більш м’який запобіжний захід.  І все це - завдяки неправдивим показанням підозрюваного.

 

Відтак, Офіс Генерального прокурора спільно з Державним бюро розслідувань повідомили останньому про підозру, повідомляє пресслужба ДБР.

 

"Слідчі управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань, спільно із прокурорами Офісу Генерального прокурора, повідомили громадянину про підозру у наданні слідчому судді завідомо неправдивих показів з метою звільнення з-під варти колишнього слідчого Дніпровського райуправління міліції ГУ МВС України в місті Києві (ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу України – Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу)", - йдеться у повідомленні.

 

Завдяки показанням підозрюваного, після звільнення з-під варти судом, слідчий намагався втекти на тимчасово окуповану територію України. Однак йому не дали цього зробити, і колишній слідчий міліції постав перед судом.

 

Вказаний слідчий 18 лютого 2014 року незаконно затримав, повідомив про підозру в організації масових заворушеннях та скерував до суду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тривання під вартою відносно двох учасників Євромайдану.

 

Як повідомляла УМ, у межах розслідування "справ Майдану" про підозру повідомили керівнику слідчого відділу одного з столичних управлінь Нацполіції.

 

Як повідомляла УМ, усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику "Справу Майдану". Вона нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

 

Про підозру також повідомили організаторам, виконавцям та середній ланці. Серед них фігурують прізвища таких ексчиновників: президента-втікача Віктора Януковича, ексголови СБУ Олександра Якименка і його ексзаступників, ексгенпрокурора Віктора Пшонки тощо.

 

Генпрокурор Ірина Венедиктова усунула свого заступника Віктора Трепака від усіх справ, розслідуванням яких займається Служба безпеки, в тому числі, справами Майдану. Після цього Трепак написав заяву на звільнення