Учасникам бойових дій виплатять понад 1000 гривень

11:55, 07.04.2020
Учасникам бойових дій виплатять понад 1000 гривень

Чинним військовослужбовцям, які мають статус УБД, виплату нарахують за місцем проходження служби.

Щорічну разову грошову допомогу до 5 травня цього року отримають 1 003 333 особи. Учасники бойових дій отримають по 1390 грн, члени сімей загиблих – по 900 грн.

 

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України.

 

На це в держбюджеті передбачено понад 1,3 млрд грн. Для отримання цієї виплати учаснику бойових дій, який демобілізований, не є пенсіонером чи інвалідом війни, необхідно подати документи до 30 квітня.

 

Людям із інвалідністю і пенсіонерам не потрібно подавати документи. Вони отримують ці кошти автоматично. Виплату грошової допомоги проведуть кожному ветеранові до 5 травня поточного року відділення поштового зв’язку за місцем проживання одержувачів або через установи уповноважених банків.

 

Органи соціального захисту населення спільно з установами, в яких ветерани перебувають на обліку, формують списки ветеранів війни у розрізі відповідних категорій, тому звертатися до управлінь соціального захисту населення та подавати будь-які документи не потрібно.

 

Чинним військовослужбовцям, які мають статус УБД, виплату нарахують за місцем проходження служби.

 

Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

 

Нагадаємо, що рішенням Уряду цього року встановлено такий розмір грошової допомоги:

 

- особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I групи – 4 120 гривень, II групи – 3 640 гривень, III групи – 3 160 гривень;

 

-учасни кам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, – 1 390 гривень;

 

- особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – 4 120 гривень;

 

- членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 900 гривень;

 

- учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога – 570 гривень.

 

Виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня можуть отримати: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, особи, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також жертви нацистських переслідувань.