Німеччина і Франція стурбовані становищем місії ОБСЄ в ОРДЛО

10:55, 31.03.2020
Німеччина і Франція стурбовані становищем місії ОБСЄ в ОРДЛО

Станом на 30 березня окупанти ОРЛО визнали наявність лише одного інфікованого коронавірусом, в ОРДО жоден випадок не підтверджують

На думку Берліна і Парижа, проросійські сепаратисти в ОРДЛО заважають роботі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на сході України під приводом захисту від поширення коронавірусу.

 

Про це повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Як заявили міністр закордонних справ Німеччини Хайко Мас і його французький колега Жан-Ів Ле Дріан, вони "дуже стурбовані" обмеженнями, з якими стикаються співробітники СММ ОБСЄ в Україні з 21 березня 2020 року.

 

Як вказали дипломати в спільній заяві, спостерігачі повинні мати можливість безпечно і вільно пересуватися по всій території України, а "пандемія коронавірусу не повинна ставати приводом для того, щоб обмежувати свободу пересування членів СММ і їх можливості по виконанню своїх завдань".

 

"Спостерігачі повинні мати безпечний, захищений та безперешкодний доступ по всій Україні", - сказано у спільній заяві двох дипломатів.

 

"Спалах пандемії коронавірусу не повинен служити приводом для перешкоджання свободі пересування СММ (Спеціальна моніторингова місія / місія спостерігачів) та виконанню її мандату", - заявили глави дипломатії Німеччини і Франції.

 

За даними МінТОТ, російська окупаційна адміністрація в окремих районах Донецької і Луганської областей, а також у Криму приховує від місцевих мешканців реальний стан захворюваності на COVID-19.

 

Станом на 30 березня окупанти ОРЛО визнали наявність лише одного інфікованого коронавірусом, в ОРДО жоден випадок не підтверджують. При цьому тестування на коронавірус фактично не здійснюється через брак тестових систем.

 

Раніше Євросоюз звернувся до РФ та підконтрольних їй бойовиків з вимогою відкрити доступ через лінію розмежування для представників спостережної місії ОБСЄ та гуманітарних організацій на тлі пандемії коронавірусу.

 

Нагадаємо, 27 березня Україна в зв'язку з пандемією коронавірусу SARS-CoV-2 повністю закрила свої кордони.

 

Число тих, хто заразилися коронавірусом в Україні досягло 548 осіб. 13 пацієнтів померли від нфекції COVID-19.

 

30 березня в так званій "ДНР" заявили, що там немає жодного зареєстрованого випадку зараження коронавірусом. В той же день в так званій "ЛНР" повідомили, що на їх території діагноз коронавірусу був підтверджений у одного пацієнта.