Печерський суд відмовив ГПУ в арешті майна Ющенка

10:34, 10.07.2019
Печерський суд відмовив ГПУ в арешті майна Ющенка

Печерський суд відмовив Генеральній прокуратурі в арешті майна колишнього Президента України Віктора Ющенка.

 

Про це в інтерв’ю Україні Молодій повідомив адвокат Ющенка Віталій Наум.

 

Раніше управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури на чолі з Сергієм Горбатюком просило суд накласти арешт на майно третього президента.


За версією Горбатюка, який не приховує бажання стати Генпрокурором за нової влади, нібито саме Ющенко ще до Помаранчевої революції (!) «вступив у змову» з Януковичем, щоб перевести резиденцію «Межигір’я» з Держ­управління справами (ДУС) у сферу відповідальності Кабінету Міністрів. Мовляв, це допомогло Януковичу потім «прихватизувати» цей об’єкт. От тільки незрозуміло, чому під керівництвом того ж таки Горбатюка «розвалилося» стільки справ щодо представників режиму Януковича (в тому числі й щодо реальних «прихватизаторів» Межигір’я), чому жодна з них не доведена до суду, а на імпотентність слідства у провадженнях щодо масових убивств на Євромайдані вказують офіційному Києву вже навіть з ООН.

 

Складається враження, що провадження щодо Ющенка, про перебіг якого пан Горбатюк і його підлеглі не втомлюються інформувати пресу вже більше місяця, слугує таким собі інформаційним «громовідводом» для керівника Управління спецрозслідувань ГПУ.


Адже минуло вже п’ять із половиною років з часу масових убивств на Євромайдані, а результатів у Горбатюка нуль, жоден з одіозних представників режиму Януковича не сів за ґрати. Всі ці роки Горбатюк не втомлювався повторювати, що хтось йому постійно заважає, як у приказці про поганого танцівника.


Ось і цими днями Сергій Горбатюк в ефірі «Громадського» розповів, що з приходом Сергія Кізя на посаду начальника департаменту ГПУ з організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних ДБР, робота щодо розслідування справ Майдану в регіонах була заблокована протягом півроку.


«Тобто жодна постанова, незаконна, на нашу думку, де було закрито кримінальне провадження в областях, не була скасована, жодні рекомендації щодо розслідування цих кримінальних проваджень не були виконані і останнім часом нам узагалі перестали давати для вивчення ці кримінальні провадження», — зазначив Горбатюк.


А незадовго до цього керівник управління спецрозслідувань ГПУ повідомив пресі, що підлеглі йому прокурори проситимуть Печерський райсуд заарештувати майно Віктора Ющенка, яким він володіє «за реєстрами нерухомості».


«Це обов’язок слідчого. Тут варіантів немає: якщо стаття передбачає конфіскацію, то слідчий зобов’язаний до суду вжити заходів для арешту майна. А інкримінується Ющенку ч. 5 ст. 191 сприяння заволодінню Януковичем державною резиденцією Межигір’я», — пояснив Горбатюк.

 

Адвокат Ющенка Віталій Наум укотре наголосив, що його клієнт усі звинувачення відкидає як надумані і заполітизовані.


«Ми вважаємо, що це, враховуючи, що незабаром ви­бори, хтось намагається зробити собі піар або приховати ті недоліки, відсутність результатів, які є в інших справах. Зрозуміло, що всі невдачі потрібно чимось перекривати, а постать Ющенка, вона якраз дозволяє сказати, що ми знайшли щось нове, ми рухаємось далі. Привернути увагу до одного, закривши очі і відвернувши увагу на великі провалля в іншому», — наголосив адвокат.


І дійсно, який збіг — ще місяць тому голова Моніторингової місії ООН iз прав людини в Україні Фіона Фрейзер заявила, що розслідування убивств на Майдані взимку та 2 травня в Одесі у 2014 році затяжні та неефективні.


«Минуло 5 років після вбивств на Майдані взимку 2014 року, а також після вбивств і насильницьких смертей в Одесі 2 травня того ж року. Розслідування та судові провадження є затяжними та неефективними, хоча ми визначаємо певний прогрес у розслідуванні, яке здійснює Генеральна прокуратура», — заявила пані Фрейзер.


І нагадала, що в липні минає три роки з дня вбивства журналіста Павла Шеремета, а «слідство досі шукає винуватців цього злочину». Додала вона також, що не притягнуто до відповідальності і винних у вбивстві та нападах на правозахисників і представників ЗМІ.


Ще раніше, у лютому 2019 року, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликала Київ прискорити розслідування масового вбивства активістів Євромайдану в 2014 році. Тоді представники організації констатували, що за 5 років після протестів на Майдані досягнуто лише обмежений прогрес у розслідуванні вбивств і насильницьких смертей 98 осіб (84 протестувальників, 13 співробітників правоохоронних органів і чоловіка, який був на місці подій, але не брав участі у протестах).


Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні наголосила, що поки лише трь­ох чоловік визнано винними за епізодами, які призвели до загибелі двох учасників протесту, а кримінальні провадження стосовно ще 12 ймовірних винних, у тому числі співробітників міліції та Служби безпеки України, тривають.


Нагадаємо, що сам Віктор Ющенко не ховається від слідства й особисто приходив до слідчих ГПУ. Тоді ж третій президент заявляв: «Усілякі обвинувачення відкидаю, бо не бачу ані підстав, ані доказів. У суді я це беззаперечно доведу! Бо в справі є політичний підтекст. «Суспільство бачить, як поступово знята відповідальність практично з усіх фігурантів гучних справ щодо сепаратизму, державної зради та вбивств на Майдані. Тому доводиться вишукувати нові гучні справи, імітувати бурхливу діяльність».

 

ДОВІДКА «УМ»


За даними адвоката Віталія Наума, прокуратура вважає, що Віктор Ющенко у 2002 році вступив у злочинну змову з Віктором Януковичем iз метою, щоб останній заволодів «Межигір’ям». «Ті, хто пам’ятають, які були баталії між Ющенком і Януковичем у 2004 році, розуміють, яка в цьому абсурдність», — іронізував захисник.

 

Зауважимо, що виведення резиденції з державної власності могло відбутись у 2007 році. На той час Віктор Янукович був прем’єр-міністром. Між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем у той час був черговий тривалий політичний конфлікт, який закінчився дочасними виборами парламенту восени 2007 року.

 

Уряд після цього передав резиденцію до статуту держпідприємства «Надра України», яке вивело «Межигір’я» з державної власності на користь фіктивної донецької фірми.

 

Після втечі Януковича з України в лютому 2014 року «Межигір’я» стало національним парком і музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців. Будівлями «Межигір’я» опікуються волонтери, які збирають на це кошти з відвідувачів.

 

Наприкінці травня 2019-го ТОВ «Скомпані» стало переможцем конкурсу на право управління заарештованою резиденцією колишнього президента Віктора Януковича «Межигір’я».