У Каневі оприлюднять «Конституцію цінностей»

17:06, 24.05.2019
У Каневі оприлюднять «Конституцію цінностей»

Міжнародний економіко-гуманітарний форум Ukrainian ID відбудеться вдруге (Фото надані організаторами)

7-8 червня у Каневі вдруге відбудеться Міжнародний економіко-гуманітарний форум Ukrainian ID, який встигли назвати «українським Давосом», проводячи аналогію зі Всесвітнім економічним форумом. Серед спікерів - лідери думок України та світу, експерти в галузі економіки, енергетики, екології, політики, дипломати й інвестори.


Головною метою форуму є створення ефективної діалогової платформи, що об’єднує вітчизняних та світових лідерів думок задля генерування нових сенсів, забезпечення майбутнього країни на фундаменті стрімкого розвитку економіки та людського капіталу, а також - крізь призму децентралізації - створення та відпрацювання моделі економічного зростання регіональних центрів на прикладі успішних кейсів світу та України, зокрема Канева.


У рамках десяти тематичних панелей учасники дводенного зібрання напрацьовуватимуть стратегічні напрямки в розвитку освіти, економіки, політики, технологій, культури, туризму, гуманітарної безпеки та гендерного права. І якщо минулого року в обговоренні брали участь понад 300 експертів, то цього року організатори планують зібрати їх трохи не півтисячі.


Серед запропонованих до обговорення питань – нова безпекова стратегія країни; виклики та перспективи децентралізації; пошуки шляхів, як спроможні оживити водні артерії; цінність культурного капіталу та туризм, як драйвер економіки. На форумі в партнерстві з Інститутом майбутнього України презентують нову економічну стратегію з акцентом на гуманізацію економіки. А учасники панелі Community ID та платформи «Big Ideas for Small Cities» через призму процесу децентралізації розглянуть успішні кейси розвитку місцевих громад.


«Другий форум Ukrainian ID у Каневі, в якому обговорюватимемо питання нової економічної та ефективної енергетичної стратегії, проблеми водної інфраструктури, успіхи та прогалини децентралізації, спільно з питаннями культури, туризму, освіти, гендерної рівності, ми назвали «Революція цінностей», - констатує президент Форуму Наталія Заболотна. - До підмурків просякнута невіглаством, корупцією й несправедливістю державна машина потребує негайного перезавантаження. Мають бути демонтовані усі засоби свідомої люмпенізації суспільства. Воно має визначити нові орієнтири й отримати шанс на нове майбутнє. Політика в Україні померла, нас врятують лише цінності».


Невипадково місце проведення заходу було обрано Канів, який є духовним центром України, нерозривно пов'язаним із символом країни, її національним брендом - Тарасом Шевченком.

 

                               Президент Форуму Наталія Заболотна


За результатами Ukrainian ID буде створена «Конституція цінностей» - звід ключових правил гуманітарної безпеки й суспільного життя України. До флешмобу з її створення вже долучилися українські та світові інтелектуали: відомий український письменник Юрій Андрухович, бельгійський соціолог Паскаль Гілєн, знаменитий режисер Роман Балаян, директор Австрійського культурного форуму Д-р Ульф Хаусбрандт, професор Гарвардського університету, літературознавець Григорій Грабович, відомий урбаніст Д-р Норберт Нойхауз та філософ Вахтанг Кебуладзе, меценат і підприємець Євген Уткін, відомий художник Олександр Ройтбурд, політик та нардеп Олена Сотнік, знаний громадський діяч Віктор Андрусів, політолог Микола Давидюк та інші.


Також відбудеться нагородження лауреатів Ukrainian ID Awards - щорічної міжнародної премії за вклад у розвиток суспільства і принципів гуманізму, рівності та суспільного блага. Першим лауреатом премії став український кінорежисер, незаконно ув’язнений в Росії, Олег Сенцов – за незламне прагнення свободи та громадянську гідність.


Ще під час форуму відбудеться міжнародний мультидисциплінарний фестиваль «Sheva Fest», який поєднує сучасне мистецтво: музику, літературу, театр і кіно. Реєстраційні внески Форуму та кошти з продажу квитків на «Sheva Fest» спрямують на завершення будівництва канівського Шевченкового культурного центру. Саме у ньому заплановано у рамках Ukrainian ID провести 8 червня благодійний концерт володаря двох "Греммі", українського баса Анатолія Кочерги.