Рідні військовополонених моряків сьогодні вирушать до Москви

14:41, 13.04.2019
Рідні військовополонених моряків сьогодні вирушать до Москви

(Depo.ua)

Рідні військовополонених моряків сьогодні вирушать до Москви для участі в судових засіданнях.

 

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, пише УНН.

 

"Сьогодні частина рідних моряків виїжджає з Одеси, а потім, уже вночі, до них приєднаються та частина родичів, які виїжджатиме з Києва. Я буду їх чекати уже всіх разом у Москві. У нас багато організаційних питань, ми будемо зустрічатися із консулами, які відвідують наших хлопців в СІЗО і з адвокатами", - зазначила Денісова.

 

За її словами, прем’єр-міністр звернувся до "Укрзалізниці" із тим, щоб забезпечити рідних військовополонених безоплатними квитками на потяг до Москви у купейному вагоні. Жити в Москві родичі моряків будуть у посольстві України в РФ, а за кошти Міноборони їх забезпечать харчуванням. Крім того, Міноборони виділило кожному військовополоненому по 50 тисяч гривень допомоги.

 

На кошти, які перераховували небайдужі українці, для військовополонених придбають речі та передадуть їх безпосередньо морякам під час візиту.

 

При цьому вона додала, що також виїде до Москви сьогодні. У російській столиці в неї вже заплановані зустрічі – зокрема з представником Євросоюзу в РФ й буде весь час супроводжувати родичів моряків.

 

Також вона уточнила, що РФ досі не надала точної інформації про дату судових засідань по справах українських моряків. За останньою інформацією, нібито всі засідання відбудуться 17 квітня.

 

Уряд виділить кошти на поїздку родичів військовополонених українських моряків для участі в судових засіданнях у Москві протягом 15-17 квітня.

 

Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. 16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
А 15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.