Уляна Супрун рекомендує здавати аналізи в центрі олімпійського комітету

22:13, 04.04.2019
Уляна Супрун рекомендує здавати аналізи в центрі олімпійського комітету

Сучасне обладнання для тестів на алкоголь та нарокотики є саме в антидопінговому центрі олімпійського комітету. 

 

Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в Фейсбук. 

 

"Коли потрібне достовірне підтвердження, чи вживає людина наркотики або алкоголь, критично важливим є спосіб перевірки аналізів", - каже Супрун.

 

За її словами, існує не так багато методів, які можуть дати правдиву оцінку результатів. І не так багато лабораторій, у яких є можливість ці методи використовувати.

 

"Парадоксально, але якими б руйнівними для нашого організму не були наркотичні речовини, їх не так легко виявити, як здається на перший погляд. Ось чому спортсмени або ж особи, що скоїли злочин, проходять ретельні обстеження та здають біологічні рідини до спеціальних лабораторій", - наголошує в.о. міністра.

 

За її словами, для ґрунтовного аналізу необхідне специфічне обладнання, яке діє за зовсім іншим методом. Це має бути тривалий процес дослідження (2-3 дні) на основі аналітичної хімії. А саме: хромато-масс-спектометрія. Все інше, наприклад тест-полоски, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником.

 

"В Україні є не так багато лабораторій, що можуть зробити таке дослідження. Ще менше — гарантувати, що воно буде проведене якісно. Найбільш сучасне обладнання для цього є лише в антидопінговому центрі олімпійського комітету. Саме вони регулярно працюють зі спортсменами задля визначення, чи вживають вони заборонені речовини", - підкреслює Супрун.

 

На цьому обладнанні аналізують такі біологічні матеріали: сечу, волосся, нігті та навіть кров, де наркотики дуже швидко метаболізуються. Якщо людина регулярно (1-2 рази на тиждень вживає наркотики), такий метод це підтвердить.

 

Наявність алкоголю в організмі простіше підтвердити, аніж наркотики. Для цього використовують хроматографічний метод. Водночас, він швидше виводиться з організму.

 

"У спортивних змаганнях є практика збору зразків аналізів під наглядом експертів. Такі заходи здійснюються для уникнення фальсифікації чи заміни аналізів. Наркотичні речовини або алкоголь зберігаються в біологічних матеріалах людини з різною тривалістю", - наголошує Супрун

 

Тривалість зберігання залежить від того, як часто людина вживає 

 

У сечі:


Алкоголь 10-12 годин


Амфетамін, метамфетамін: протягом 2-5 днів


Канабіс: від 1 до 30 днів


Барбітурати: до 7 днів


Кокаїн: від 1 до 3 днів


Опіати як кодеїн, морфін та героїн від 2 до 5 днів

 

В крові:


Алкоголь 24 години


Амфетаміни: 10-14 годин


Метамфетамін: 24 години


Барбітурати: 1-2 дні


Канабіс: 6-24 години


Кокаїн: 12-24 години


Кодеїн: 6-12 годин


ЛСД: 0-3 години

 

За словами Супрун, у волоссі сліди наркотичних речовин з’являються після одного тижня від часу вживання. Але зберігаються там дуже довго — до 90 днів та навіть більше. Волосся зростає зі швидкістю приблизно 1 см на місяць, тому в залежності від його довжини можна визначити вживання наркотиків протягом останніх місяців.

 

У нігтях сліди наркотичних речовин можуть залишатися протягом тривалого часу — від 3 до 5 місяців у нігтях на руках та від 8 до 14 місяців у нігтях на ногах. 

 

"Коли увага всього суспільства прикута до аналізів — треба дуже добре розуміти про що свідчитимуть їхні результати. І про що ні", - зазначила Супрун.

Як повідомляла "УМ", у середу ввечері, 3 квітня, кандидат у президенти Володимир Зеленський записав зухвале відеозвернення, де вимагав дебатів з чинним президентом Петром Порошенком на стадіоні НСК "Олімпійський" у Києві замість студії Суспільне.ua, як того вимагає закон про вибори, а також здати аналізи на наркотики та алкоголь.

 

Президент Порошенко о 3:37 ранку четверга записав відео у відповідь, де погодився з умовою Зеленського щодо проведення дебатів на Олімпійському. "Стадіон, так стадіон", - сказав президент. При цьому він дав зрозуміти Зеленському, що настроєний на серйозну розмову про майбутнє України.

 

Також чинний президент закликав опонента разом здати аналізи в державній лабораторії НСК "Олімпійський" у п'ятницю, о 9:00, проте Володимир Зеленський обрав приватну лабораторію Євролаб, що належить його Андрію Пальчевському, який публічно висловлювався на його підтримку.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський пішов у президенти всупереч дружині

 

Арбітром у "битві лабораторій" виступила в.о.мінстра охорони здоров'я Уляна Супрун, яка рекомендує звертатися за правдивими тестами на наркотики та алкоголь таки до фахівців антидопінгового центру олімпійського комітету, які працюють зі спортсменами.

Нагадаємо, за результатами першого туру виборів від 31 березня 2019 року Володимир Зеленський лидирує з результатом 30,24%, за нього віддали голоси 5 713 825 українців

На другому місці за результатами підрахунку 100% бюлетенів чинний президент України Петро Порошенко, який набрав
15,95% або 3 014 538 голосів виборців.