Міністр освіти Шкарлет не визнає обрання Квіта президентом Могилянки

12:25, 02.02.2022
Міністр освіти Шкарлет не визнає обрання Квіта президентом Могилянки

Сергій Квіт оскаржує рішення Міносвіти. (Фото з відкритих джерел)

Сергій Шкарлет  - міністр освіти і науки –  категорично заявив, що не визнаватиме результати виборів президента Національного університету «Києво-Могилянська академія» і накаже провести повторні.

 

Як інформує УМ, про це він заявив після виборів президента Могилянки.

 

Шкарлет пояснив це тим, що вибори, за даними спостерігача від міністерства та камер відеоспостереження, пройшли з порушеннями: одна зі скриньок для голосування «залишала виборчу дільницю майже на годину», після чого її повернули на місце.

 

«Як міністр, як колишній ректор, я точно не визнаю ці вибори. Більш того, буде наказ про проведення повторних виборів. Хай обирає колектив (НаУКМА – УМ.), але чесно, прозоро, без порушення процедури, без вкрадених скриньок, без залитих фарбою, без пошкоджених скриньок, без суб’єктивної думки окремих членів виборчої комісії, що виборчий процес дійсно відбувався відповідно до методичних рекомендацій», – заявив міністр у коментарі Укрінформ.

 

Він додав, що в разі «легітимного» процесу виборів МОН підпише контракт із будь-яким переможцем.

 

Наразі виконувачем обов’язків керівника університету є декан факультету правничих наук Денис Азаров.

 

Тим часом Сергій Квіт, який очолював Києво-Могилянську академію з 2007 по 2014 рік і був визнаний переможцем виборів 27 січня, заявив 1 лютого, що подав до МОН документи на спеціальну перевірку як переможець виборів.

 

Шкарлет повідомив журналістам, що міністерство «одразу починає» розгляд цих документів. Водночас він анонсував, що повторні вибори будуть оголошені «в найкоротший термін».

 

Другий тур виборів президента Києво-Могилянської академії відбувся 27 січня. В ньому взяли участь Сергій Квіт та декан факультету економічних наук Олександра Гуменна. За підсумками голосування Квіт набрав 52,8% голосів.

 

Група експертів у правовому висновку щодо виборів повідомляє про інцидент, який стався в день виборів: близько десятка невідомих людей «спортивної статури» викрали одну скриньку з бюлетенями та влили в іншу зелену рідину. На місце викликали поліцію, яка склала протокол, згодом патрульні знайшли викрадену скриньку. Після цього голосування продовжилося, комісія використала третю, запасну скриньку.

 

Експерти дійшли висновку, що цей інцидент не вплинув на реальний результат виборів. Згодом цей висновок підтримало студентське самоврядування університету.

 

Перш ніж відбутися 27 січня, вибори президента Києво-Могилянської академії переносилися кілька разів.

 

Як повідомляла УМ, новим ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка обраний проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філософських наук, професор Володимир Бугров.