Прикордонник Сергій Колмогоров звільнений з-під варти (фото)

17:14, 06.11.2017
Прикордонник Сергій Колмогоров звільнений з-під варти (фото)

Сергій Колмогоров і його група підтримки здобули першу перемогу лише у ВССУ.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ) прийняв рішення відправити провадження прикордонника Сергія Колмогорова для повторного розгляду.

 

Самого ж Колмогорова, засудженого за вбивство людини на посту до 13 років позбавлення волі, звільнили з-під варти у залі суду.

 

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів у понеділок.

 

"Касаційну скаргу захисника задовольнити, вирок Приморського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 15 листопада 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 17 лютого 2017 року щодо Колмогорова скасувати та призначити новий розгляд. Колмогорова з-під варти звільнити. Ухвала набуває  законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає", - зачитав резолютивну частину ухвали головуючий у справі суддя ВССУ Станіслав Кравченко.

 

 

Присутні в залі суду прихильники Колмогорова зустріли рішення суду оплесками та радісними вигуками. Зокрема, люди скандували: "Слава Україні!", "Прокурорам ганьба!", "Прокурорів на мило!". 

 

Проголошення повного тексту ухвали відбудеться у четвер о 9.15.

 

 

Водночас, звертаючись до Колмогорова, суддя заявив, "що на цьому ще процедура не завершена".

 

"В трагедії ще треба розбиратися. Але оскільки касаційна інстанція позбавлена можливості досліджувати докази, то їх повинен дослідити суд першої інстанції повторно. З приводу Вашого звільнення - оскільки скасовано судове рішення, на підставі якого Вас утримують під вартою, то Ви сьогодні звільняєтеся з-під варти. І вже чи буде обирати Вам запобіжний захід інший суд - це буде компетенція суду першої інстанції", - сказав суддя Кравченко.

 

Суддя додав, що мотиви прийнятого рішення будуть зазначені в ухвалі.

 

Під час засідання військові прокурори просили Вищий спецсуд залишити касаційну скаргу без розгляду та залишити в силі рішення місцевого та апеляційного судів, утім, марно.

 

Зазначимо, що 7 вересня 2014 року прикордонник Сергій Колмогоров під час несення служби на блокпосту під Маріуполем застосував зброю, щоб зупинити автомобіль Skoda, водій якого проігнорував наказ зупинитися. Тоді загинула 30-річна пасажирка автомобіля – жителька Донецька. Водій залишився неушкодженим, а пізніше виїхав до Росії.

 

Колмогоров стверджує, що лише виконував наказ вищого керівництва зупинити підозрілий автомобіль, який не реагував на вимоги правоохоронців. Крім того, разом із ним стіляли ще троє прикордонників, а його просто зробили “цапом-відбувайлом”.

 

Водночас у матеріалах справи немає кулі, яка стала смертельною, тож доказів, що стріляв саме він немає.

 

Прокуратура ж наполягає, що Маріуполь – не прифронтове місто, тому необхідності відкривати вогонь на ураження не було. До того ж командир дав наказ перевірити авто, а не стріляти.

 

Інцидент кваліфікували як “навмисне вбивство”, і Приморський райсуд Маріуполя засудив Колмогорова до 13 років ув’язнення. Його адвокати подали касацію на несправедливий вирок, яку Вищий спецсуд розглянув 6 листопада.