Трюдо у Гостомелі: Україна переможе. Ваша боротьба - це наша боротьба

15:42, 24.02.2024
Трюдо у Гостомелі: Україна переможе. Ваша боротьба - це наша боротьба

Джастін Трюдо під час виступу в Гостомелі. (Фото Офісу президента)

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вважає, що Україна бореться за мирне демократичне майбутнє не тільки для себе, а й для всіх інших держав.

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав під час меморіальної церемонії в Гостомелі у зв'язку з другою річницею російського вторгнення в Україну, передає Інтерфакс-Україна в суботу.

 

«Канада була на вашому боці не тільки тому, що це було правильно, а й тому що ваша боротьба - це наша боротьба. Ви боретеся за свій суверенітет, за свою територію, за свою мову, за свою культуру. За свою демократію.

 

Але точно так само ви боретеся і за нашу демократію. За глибоко вкорінене право кожного обирати своє майбутнє, ви боретеся за збереження норм і правил, які погодив увесь світ 80 років тому»,- наголосив глава канадського уряду.

 

За його словами, йдеться про правила, які «народилися з попелу Другої світової війни».

 

«Війни, яка знищувала країни, лідери яких зараз стоять поруч зі мною. Війни, у якій тисячі й тисячі канадців віддали свої життя. Саме після цієї війни, у скорботі та жаху від кількості смертей і руйнувань, ми як світ вирішили обрати щось краще.

 

Для того, щоб забезпечити мир і створити правила, за якими велика армія не могла б перекроїти кордони. Правила, за якими сила не мала б права на перемогу», - наголосив Трюдо.

 

Він вказав, що два роки тому російські війська намагалися захопити аеропорт "Гостомель", а разом із ним і Київ, оскільки російське командування вважало, що легко зможе захопити стратегічні об'єкти, однак воно помилилося.

 

«Україна переможе. Власне, як це і сталося тут, два роки тому», - підсумував прем'єр Канади.

 

 

Вже після церемонії у Гостомелі президент Зеленський та іноземні лідери пройшли вздовж строю воїнів почесної варти та поклали квіти до Стіни пам’яті на Михайлівській площі в Києві, передає Офіс президента.

 

Як повідомляла «УМ», президент України Володимир Зеленський, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, а також прем’єр-міністри Італії, Бельгії та Канади - Джорджа Мелоні, Александр Де Кроо та Джастін Трюдо взяли участь у церемонії в селищі Гостомель на Київщині, звідки російські окупанти планували «захопити Київ за три дні» два роки тому.