Президентка Угорщини Каталіна Новак подала у відставку

21:49, 10.02.2024
Президентка Угорщини Каталіна Новак подала у відставку

Каталіна Новак, як угорка, очікує від нового президента, що він не буде робити помилок. (index.hu)

Президентка Угорщини Каталіна Новак попросила в угорців вибачення та подала у відставку в суботу.

 

Таке рішення вона ухвалила через скандальне помилування чоловіка, засудженого як співучасника за приховування справи про сексуальне насильство в дитячому будинку.

 

Це помилування викликало величезний суспільний резонанс в Угорщині.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Index.

 

Пані Новак зазначила, що рішення про помилування зі зрозумілих причин чекало на пояснення.

 

"Я зробила помилку. Рішення про помилування і відсутність обґрунтування могли викликати сумніви. Тут немає і не може бути сумнівів. Я б ніколи не помилувала нікого, хто жорстоко поводиться з дітьми. Захист дітей – це наш спільний обов'язок", – сказала вона.

 

Президентка додала, що як угорка очікує від нового президента, що він не буде робити помилок, а якщо зробить, то візьме на себе відповідальність, навіть пішовши у відставку з посади.

 

"Я прошу вибачення у тих, кого я образила, і у всіх жертв, які, можливо, відчули, що я не підтримала їх", – сказала Новак.

 

Новий президент Угорщини має бути обраний парламентом протягом 30 днів після закінчення терміну її повноважень.

 

Скандал, який розгорівся нещодавно, пов’язаний із рішенням Каталіни Новак помилувати близько двох десятків людей у квітні 2023 року, напередодні візиту Папи Римського.

 

Серед них виявився заступник директора дитячого будинку, який допомагав колишньому директору приховувати злочини. Директор був засуджений до 8 років ув'язнення за сексуальне насильство над кількома неповнолітніми хлопчиками в 2004-2016 роках.

 

Як повідомляла "УМ", президентка Угорщини Каталіна Новак була обрана у травні 2022 року. Вона підтримувала Україну і засуджувала російську агресію на відміну від прем'єра Орбана.