Апеляційний суд зменшив заставу для Ігоря Мазепи до 21 млн грн

19:06, 23.01.2024
Апеляційний суд зменшив заставу для Ігоря Мазепи до 21 млн грн

Адвокати Ігоря Мазепи в Апеляційному суді. (Фото: hromadske)

Київський апеляційний суд розглянув скаргу арештованого бізнесмена Ігоря Мазепи на ухвалу Печерського районного суду від 19 січня, згідно з якою його взяли під варту з можливістю внесення майже 350 млн грн застави.

 

Апеляційна інстанція залишила засновника Concorde Capital під вартою, втім розмір застави зменшився майже у 17 разів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють журналісти hromadske із зали суду у вівторок.

 

Зокрема, суд задовольнив скаргу адвокатів Мазепи частково. Бізнесмена залишили під вартою до 27 лютого 2024, водночас зменшили заставу до 21 млн грн.

 

Прокурор та адвокати подали апеляційні скарги. Перший просив збільшити розмір застави до 700 млн грн, а захист - скасувати ухвалу Печерського суду.

 

Захисники Мазепи знову заявили про необґрунтованість підозри, а також про те, що справу розслідувати має не Державне бюро розслідувань (ДБР), оскільки Держгеокадастр не є правоохоронним органом.

 

Також адвокати наполягають на упередженості суду першої інстанції. Мовляв, свідченням цього є і прийнята ухвала, яка "переписана з підозри".

 

На запитання суддів про те, чим обґрунтований розмір застави, про який просило обвинувачення, прокурор відповів, що враховані ризики та майновий стан підозрюваного, додає hromadske.

 

При цьому, за словами прокурорів, здатність сплатити заставу забезпечують 150 обʼєктівнерухомогомайна, низкадорогихактивівтаавтомобіліМазепи.

 

Нагадаємо, ДБР наполягало на заставі у 700 млн грн. Ігоря Мазепу затримали 18 січня під час проходження україно-польського кордону.

 

Як повідомляла «УМ», Печерський районний суд 19 січня обрав запобіжний захід інвестбанкіру Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі 349 мільйонів гривень. Також арештовано його рідного брата.

 

Уночі з 21 на 22 січня на Чернігівщині згорів будинок Ігоря Мазепи.