Законопроєкт про мобілізацію повернули Кабміну через порушення прав людини

14:27, 11.01.2024
Законопроєкт про мобілізацію повернули Кабміну через порушення прав людини

Міноборони та ГШ ЗСУ на чолі з Умєровим та Залужним доведеться доопрацьовувати дискредитований законопроєкт про мобілізацію. (Фото Верховної Ради України)

Скандальний законопроєкт про мобілізацію, який було подано до Верховної Ради, повернули ініціатору – Кабміну через те, що багато положень порушують права людини або є неоптимальними.

 

Таке рішення було ухвалено 11 січня під час закритої наради нардепів з військовим командуванням та під час засідання Погоджувальної ради ВР в закритому режимі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у соцмережах у четвер.

 

За його словами, на нараді були присутні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів.

 

Головне питання - законопроект №10378 щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

 

 

«Нагадую, що його обговорення проходило в Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки в закритому режимі, з дотриманням вимог законодавства щодо роботи з таємною інформацією.

 

Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню. Але всі політсили зрозуміли і підтримують необхідність мобілізації», - написав Арахамія.

 

І додав, що за результатами наради, законопроєкт повертається ініціатору. «Одночасно передаємо пропозиції напрацьовані на комітеті та у робочих групах. Далі буде», - зазначив керівник фракції «слуг».

 

Як повідомляла «УМ», 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт №10378 про мобілізацію.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, а також багато депутатів заявили, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

 

Згодом радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що законопроєкт про мобілізацію буде виноситися на голосування Верховної Ради лише після обговорення та внесення змін.