Зеленський у Вільнюсі: «росія не витримає, якщо продовжувати бити її»

18:51, 10.01.2024
Зеленський у Вільнюсі: «росія не витримає, якщо продовжувати бити її»

Зеленський виступив у Вільнюсі перед представниками громадськості Литви та України. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський закликав народ Європи до єдності для протидії російській агресії.

 

На його думку, Московія не втримає і відступить, якщо її бити.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив під час звернення до литовського народу у Вільнюсі, передає Офіс президента в середу.

 

«Упевнений, Росія відступить. Ми не можемо зараз назвати конкретний день, коли це станеться. Ми не можемо зараз назвати конкретних деталей, як це станеться. Але ми знаємо, що це станеться. Буде такий день. Обов'язково. Перший день після цієї війни". Наш день», - сказав Зеленський.

 

За його словами, "стійкість українських воїнів – це водночас і стійкість литовського та інших європейських народів".

 

"І наше українське відчуття, що Росія не витримає, якщо продовжувати бити її. Це також підтвердження і нашої з вами правоти – нашого спільного історичного вибору: бути в Європі, бути серед рівних. Ми маємо робити все, що можемо робити у максимальній єдності. Не буде більше імперій", – сказав президент.

 

 

І продовжив: "Кожен, хто породив цю агресію проти України, досить ясно уявляв собі, яким хоче бачити перший день після України. Вони мріють принизити українську націю. Вони вбивають без вагань. Вони депортували сотні тисяч осіб, дорослих та дітей. Вони хотіли стерти все, на чому тримається наша культура. Вони жорстоко катують людей, тисячі людей, яких утримують в полоні. Вони катують їх просто, щоб помститися за те, що існує Україна. Такий рівень російського зла".

 

При цьому Верховний Головнокомандувач підкреслив: "Якби такий катастрофічний день - день після України настав, Росія зробила б усе, щоб це тривало.

 

Щоб настав день після Молдови, а потім день після Балтії, день після Польщі, день після багатьох інших... Казахстан і Узбекистан уже чують, що Росія зневажає їхню незалежність. Жодної поваги немає в Москві до націй Кавказу. Її відверте бажання - маніпулювати всіма. І всім зараз небезпечно бути тихими, небезпечно залишатися наодинці".

 

 

Президент акцентував, що "захоплення України потрібне росії лише для того, щоб побудувати імперію на уламках загиблої держави, але разом держави світу можуть змінити це".

 

"Це буде день нового шансу для Білорусі. Це буде день нової сили для всієї нашої Європи, яка зараз, захищаючись від російських гібридних ударів, вчиться справжній єдності. Єдності, яка робить наш континент глобальним. Єдності, яка разом з Україною повноцінна. Разом з Україною в Євросоюзі. Разом із Україною в НАТО. Разом з Україною у світі. Ми всі з вами знаємо, які кроки потрібні. Ми всі з вами знаємо, що можемо втратити і що ми можемо отримати", - підсумував Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», президент Литви Гітанас Науседа у присутності президента  Зеленського оголосив про пакет довгострокової військової допомоги Україні на суму 200 мільйонів євро.