ЄС підготував вже понад 27 тисяч українських військових - Боррель

17:50, 30.09.2023
ЄС підготував вже понад 27 тисяч українських військових - Боррель

Боррель в Одесі ознайомився з підготовкою цивільного сектору безпеки за програмами ЄС. (twitter.com/JosepBorrellF)

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель прибув до Одеси з неанонсованим візитом після візиту до Молдови у суботу.

 

За його даними, вже понад 27 тисяч українських військових вже пройшли навчання в межах тренувальної місії ЄС.

 

Як інформує Україна молода, такі дані Жозеп Боррель навів під час відеозвернення до учасників Форуму оборонних індустрій, а також у  соцмережі "Х".

 

"Очевидно, що інвестиції в оборону України також означають інвестиції в нашу власну європейську безпеку. Ми продовжуємо фінансувати постачання сучасної військової техніки відповідно до пріоритетів, визначених Україною. Також ми проводимо досить велику роботу з військової підготовки. Наразі ми підготували понад 27 000 українських солдатів", - сказав він.

 

Пан Боррель нагадав, що нещодавно ЄС збільшив цільовий показник підготовки в межах місії до 40 000 осіб у майбутній період.

 

"Крім того, наша ініціатива з виробництва боєприпасів, звісно ж, добре окупається. Ми здійснили негайні поставки зі складу і зараз орієнтуємося на спільні закупівлі. Цього місяця Європейське оборонне агентство уклало з промисловістю дев'ять рамкових контрактів на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів", - розповів він.

 

За його словами, "ми повинні виробляти більше і швидше, щоб продовжувати підтримувати Україну і поповнювати запаси наших держав-членів".

 

Жозеп Боррель також оцінив краєвиди Одеси та перспективи міста:

 

«Одеса - прекрасне історичне місто. Воно повинно бути в заголовках новин завдяки своїй яскравій культурі та духу. Натомість воно з'являється в новинах як часта мішень путінської війни. ЄС підтримує стабілізацію об'єктів, які постраждали від варварського руйнування росією».

 

 

У іншому дописі Боррель зазначив, що минув рік з часу незаконної анексії Росією (частин - ред.) Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

 

"Україна має повне право захищатися від російської агресії та відновити повний контроль над своєю територією", - наголосив він.

 

Боррель додав, що ЄС буде підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно".

 

Як повідомляла «УМ», на першому Форумі оборонних індустрій українська сторона підписала 20 документів з іноземними партнерами: угоди та меморандуми про виготовлення дронів, ремонт та виробництво бронетехніки та боєприпасів.