Рустем Умеров призначений міністром оборони: 338 голосів «за»

13:47, 06.09.2023
Рустем Умеров призначений міністром оборони: 338 голосів «за»

Рустем Умеров у Верховній Раді. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада конституційною більшістю схвалила призначення колишнього голови Фонду держмайна Рустема Умєрова на посаду очільника Міноборони.

 

За його кандидатуру, внесену на розгляд парламенту президентом Зеленським, проголосувало 338 обранців у середу.

 

Як інформує Україна молода, одним з перших про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

 

Процедура призначення відбувалася без присутності Володимира Зеленського.

 

Главу держави представляв постійний представник президента у Раді  Федір Веніславський.

 

                                               Веніславський з трибуни представляє кандидатуру Умерова. 
 
"Умеров- новий міністр оборони. Склав присягу.  Під час презентації і обговорення кандидатури Умерова Зеленського цього разу не було, хоч попередніх міністрів він представляв особисто.
 
Представляв Умерова  не Зеленський , а Веніславський. І, на моїй памʼяті, це перший випадок, коли кандидата на пост Міноборони в ВР не представляє президент. Адже згідно Конституції, до повноважень президента належить визначення кандидатур МО і МЗС.
 
Розумію, що Зеленський сьогодні з Блінкеном, але 2 хвилини на представлення своєї кандидатури точно можна було знайти, шануючи Конституцію і традицію. А це чергове множення парламенту на нуль", - написала народна депутатка Ірина Геращенко після голосування. 
 

Як повідомляла «УМ», напередодні, 5 вересня, парламент відправив у відставку Олексія Резнікова з посади міністра оборони після його звіту з трибуни у Раді.

 

Відставка Резнікова відбулася після низки скандалів довкола державних закупівель для війська, зокрема яєць та курток. Резніков заперечує, що закупівлі відбувалися за завищеними цінами.