Ердоган і путін у Сочі говорили про зернову угоду

17:21, 04.09.2023
Ердоган і путін у Сочі говорили про зернову угоду

Ердоган і путін під час зустрічі в Сочі ні про що не домовилися. (Фото з відкритих джерел)

Російський диктатор владімір путін на зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїп Ердоганом у Сочі лукаво заявив що рф нібито готова повернутися до Чорноморської зернової ініціативи й "відкрита до переговорів".

 

Як інформує Україна молода, заяви обох президентів піоя переговорів цитує агентство Reuters  у понеділок.

 

Зокрема, Ердоган заявив, що питання зернового коридору з України є найважливішим на його переговорах з російським колегою.

 

«Найважливішим кроком, на який сьогодні всі дивляться у відносинах між Туреччиною та Росією, є зерновий коридор. Я вважаю, що повідомлення на пресконференції буде дуже важливим кроком, особливо для слаборозвинених країн Африки», – наголосив президент Туреччини, який заохочує росію повернутись до зернової ініціативи.

 

Водночас путін заявив Ердогану, що московія відкрита до обговорення Чорноморської зернової угоди.

 

"Я знаю, що ви маєте намір порушити питання про "зернову угоду". Ми відкриті до переговорів з цього питання", – додав очільник Кремля.

 

Російські пропагандистькі ЗМІ додають, що путін обіцяє повернутися до "зернової угоди" лише у випадку  "виконання домовленостей". Йдеться про російські «хотєлкі» щодо послаблення санкцій.

 

"росія буде готова реанімувати зернову угоду і зробить це відразу, як тільки буде виконано всі зафіксовані домовленості", - зазначив кремлівський диктатор.

 

Нагадаємо, Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини та РФ.

 

Дія угоди декілька разів продовжувалась. 17 липня Москва заявила про вихід із зернової угоди.

 

Як повідомляла "УМ", місяць тому Україна відкрила реєстрацію торгівельних суден та їхніх власників, які готові проходити тимчасовими маршрутами, оголошеними офіційним Києвом.