НАЗК відновило доступ до Єдиного держреєстру корупціонерів

14:01, 04.09.2023
НАЗК відновило доступ до Єдиного держреєстру корупціонерів

Доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні дії з початку війни був обмежений

Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які скоїли корупційні або пов'язані з корупцією порушення, але це було зроблено з урахуванням "аспектів безпеки". 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє НАЗК

 

«Національне агентство отримало від Міністерства оборони України відповідь про відсутність ризиків у разі відновлення доступу до Реєстру, проте за умови невідображення відомостей стосовно місця роботи, посади на час вчинення особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення», – йдеться в повідомленні.

 

З початком повномасштабного вторгнення державним органам довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема і до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення з урахуванням постанови Кабінету міністрів "Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану" від 12.03.2022 № 263.

 

Водночас існує значний суспільний інтерес до відкриття даних цього реєстру.

 

Відсутність доступу до такої інформації значно ускладнює діяльність державних органів та інших організацій, зокрема при призначенні претендентів на відповідні посади, здійсненні публічних закупівель та інших правочинів тощо, констатує НАЗК. 

 

«Реєстр корупціонерів» – це портал, де міститься інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення. У ньому можна отримати довідку про наявність або відсутність відомостей про себе та про юридичну особу, до якої застосовано заходи за корупційне правопорушення. 
 


Як повідомляла УМ, Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало 135 моніторингів способу життя керівного складу ТЦК та СП (колишніх військкоматів). Загалом планується провести моніторинг 1795 військкомів та їхніх заступників.