«Вагнер» здав назад: чому провалився заколот на росії

00:48, 25.06.2023
«Вагнер» здав назад: чому провалився заколот на росії

Найманці ПВК «Вагнер» наробили галасу та пішли з російських міст у польові табори. (Фото з відкритих джерел)

Заколот найманців ПВК «Вагнер» на чолі з Євгенієм Пригожиним завершився так само несподівано та феєрично, як і розпочинався. Спроба перевороту з походом на Москву тривала близько доби.

 

Втім, коли до російської столиці залишалося зовсім трохи Пригожин наказав бойовикам розвернутися і прямувати до польових таборів нібито щоб «не проливати руську кров». Хоча на той час заколотники збили щонайменше 6 російських вертольотів та літак, вбили мінімум 13 пілотів.

 

Як інформує Україна молода, умови припинення заколоту та гарантії для «вагнерівців» від путіна за посередництва лукашенка оголосив речник Кремля Дмітрій Пєсков у ніч на неділю.

 

За його словами, після спроби заколоту з Пригожина зняли усі звинувачення, а кримінальні справи, порушені проти нього 23 червня, закрито.

 

При цьому, керівник вагнерівців відправиться до Білорусі. Тільки у якому статусі невідомо. Зрозуміло, що це частина домовленостей Лукашенка та Пригожина під час телефонної розмови. Обидва знайомі вже 20 років. Та й на Московії життя Пригожину ніхто не гарантуватиме.

 

Гарантією того, що Пригожин відправиться до Білорусі живим речник Кремля назвав слово путіна. До речі, російський диктатор вже зателефонував білорському візаві і подякував за результативне посередництво.

 

Крім того, Пєсков заявив, що буцімто питання кадрових перестановок у російському міноборони в ході перемовин з Пригожиним не порушували.

 

Щодо «вагнерівців», які брали участь у заколоті, то речник Кремля підтвердив, що вони отримають амністію за фронтові заслуги. Частина бійців ПВК, яка спочатку відмовилася брати участь у "поході" Пригожина, підпише контракти з міноборони рф.

 

Звісно ж у Москві переконують себе, що ситуація з заколотом ніяк не вплине на хід війни рф проти України.

 

 

Щодо України, то на Банковій здивовані тим, що Пригожин так швидко «здувся». Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відзначив, що ватажку ПВК  вдалося взяти під контроль центральні органи влади та дійти до Москви, однак раптом він здав назад.

 

При тому, що це відбулося за посередництва людини із сумнівною репутацією – самопроголошеного президента Білорусі Алєксандра Лукашенка, який пообіцяв Пригожину гарантії від Путіна. Водночас кремлівський диктатор особисто віддав наказ ліквідувати очільника найманців "Вагнера".

 

Подоляк переконаний, що наказ про ліквідацію буде виконаний бодай за те, якого страху кремлівські еліти зазнали за останню добу.

 

«Феноменальний вибір Пригожина. Ти майже обнулив Путіна, взяв під контроль центральні органи влади, дійшов до Москви і раптом здаєш назад. Тому що один вкрай специфічний посередник із сумнівною репутацією (Лукашенко) пообіцяв гарантії безпеки від людини (Путіна), яка вранці віддала наказ про твоє знищення. І за той страх, який зазнала путінська еліта протягом останніх 24 годин, цей наказ неодмінно буде виконаний», – наголосив Подоляк.

 

Водночас радник глави Офісу президента відзначив, що у заколоті Пригожина є позитивні моменти, адже події в росії принизили Путіна та все вище керівництво країни-терориста і показали, що монополії на насильство там більше немає.

 

ЧИАЙТЕ ТАКОЖ: Колонку Василя Богдана «Дуель фаворитів» про заколот Пригожина.