Заколот на росії є подарунком для України та випробуванням для путіна – CNN

16:45, 24.06.2023
Заколот на росії є подарунком для України та випробуванням для путіна – CNN

Заколот на московії неабияк сприяє українському контрнаступу та звільненню територій. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Заколот на росії на чолі з лідером ПВК «Вагнер» Євгенієм Пригожиним розпочався в найліпший момент для українського контрнаступу.

 

При цьому, російський диктатор владімір путін ризикує втратити владу, наступні 24 години мають для його режиму вирішальне значення.

 

Як інформує Україна молода, такі висновки робить CNN у своїх публікаціях в суботу.

 

«Хаос у Кремлі не міг настати в кращий час для України… Те, що президент росії владімір путін назвав "збройним заколотом" найманців "Вагнера", є подарунком для країни, яка місяцями готувалася до контрнаступу, щоб завдати нищівного удару по російським військовим.

.. Слово дня в Україні – «зловтіха», - йдеться у публікації.

 

Зазначається, що у п'ятницю знімальна група CNN перебувала поблизу лінії фронту на півдні України. Журналісти повідомляють, що бачили "велику концентрацію військ і озброєння", у тому числі новітньої західної зброї, готової до наступу.

 

Говорячи про "зловтіху" України, видання згадало відео, що активно поширювалася в соціальних мережах, на якому тодішній актор Володимир Зеленський сидить у зручному кріслі, відкорковує пиво і бере миску з попкорном, посміхаючись. 

 

В іншій публікації CNN зазначає: «Російський президент зіткнувся з найсерйознішою загрозою своїй владі за всі 23 роки керування ядерною державою. І приголомшливо спостерігати, як видимість тотального контролю, яку він підтримував увесь цей час, – головна перевага його автократії – руйнується за одну ніч.

 

Це було і неминуче, і неможливо. Неминучим, оскільки неправильне з точки зору менеджменту ведення війни означало, що тільки така однорідно закрита і несприйнятлива до критики система, як Кремль, може пережити таку жахливу авантюру.

 

А неможливо, оскільки критики путіна просто зникають, або випадають з вікон, або жорстоко отруюються. Проте зараз п'ята за чисельністю армія світу зіткнулася з тим, що братовбивство – спрямування зброї на своїх товаришів по службі – єдине, що може врятувати московську еліту від краху».

 

Журналісти підкреслюють, що путіна настільки звикли вважати "майстерним тактиком", що перші заяви Євгенія Пригожина розцінювались як спроба президента рф "тримати в напрузі" своїх генералів.

 

І зазначають, що цілком імовірно, що підрозділи "Вагнера" планували заколот протягом певного часу. Виправдання для повстання з'явилося спонтанно – нібито авіаудар по табору "Вагнера" в лісі. Сили найманців дуже швидко зібралися і просунулися до Ростова. Це важко зробити спонтанно за один день.

 

«Можливо, Пригожин мріяв, що зможе підштовхнути путіна до зміни керівництва Міністерства оборони рф. Але звернення путіна в суботу вранці знищило цю перспективу. Тепер перед російською елітою стоїть екзистенційний вибір – між режимом президента, що хитається, і темним, найманим Франкенштейном, якого вона створила для виконання брудної роботи, і який обернувся проти своїх господарів.

 

Україна, ймовірно, святкуватиме катастрофічну невчасність цього заколоту. Він, ймовірно, змінить хід війни на користь Києва. Але повстання рідко закінчуються в росії – чи деінде – з тими результатами, яких вони прагнули досягти. Усунення царя Миколи II у 1917 році в росії обернулося більшовицькою революцією, Леніним, а потім і Радянською імперією.

 

По мірі того, як розігрується ця рідкісна якобінська драма російської людської слабкості, не обов'язково, що за нею настане покращення. Пригожин може не перемогти, а "стовпи" Кремля можуть не зруйнуватися. Але ослаблений путін може робити ірраціональні речі, щоб довести свою силу», - йдеться у аналітичній статті.

 

Водночас, як наголошує видання, неможливо уявити, що з цього моменту путінський режим коли-небудь повернеться до своїх попередніх "висот" щодо тотального контролю. І неминуче, що попереду ще більше потрясінь і змін.

 

Як повідомляла «УМ», наразі найманці Євгенія Пригожина рухаються на Москву. Російська столиця терміново готується до облоги.

 

Під час збройного заколоту «вагнерівці» взяли під контроль деякі військові об'єкти у Ростові та Воронежі.

 

Президент Зеленський відреагував на заколот в росії, на його думку це свідчить про слабкість режиму путіна.