Лі Хуей пропонував лідерам ЄС визнати російськими окуповані території України

16:24, 26.05.2023
Лі Хуей пропонував лідерам ЄС визнати російськими окуповані території України

Rитайський дипломат Лі Хуей цього місяця відвідав європейські столиці - Київ, Варшаву, Берлін, Париж і Брюссель. (Фото з відкритих джерел)

Спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей, імовірно, намагався переконати європейських візаві (керівників ЄС та окремих лідерів країн-членів), що їм потрібно закликати до припинення вогню в Україні.

 

При цьому, європейські лідери, з якими зустрічався Хуей, мали б визнати російськими ті території України, які вона окупувала.

 

Як інформує Україна молода, про це пише американське видання  The Wall Street Journal.

 

При цьому, видання посилається на західних чиновників, які були ознайомлені із ходом переговорів Лі Хуея в європейських столицях.

 

«Китайський посол, направлений для просування мирного плану Пекіна щодо України, надіслав чіткий сигнал: Союзники США в Європі повинні відстоювати свою незалежність і закликати до негайного припинення вогню, залишивши Росії у володінні ті частини її меншого сусіда, які вона зараз окупує, вважають західні чиновники, знайомі з ходом переговорів у столицях по всьому континенту», - йдеться у публікації WSJ.

 

Зауважимо, що китайський дипломат Лі Хуей цього місяця відвідав Київ, Варшаву, Берлін, Париж і Брюссель.

 

Джерела видання стверджують, що у цих столицях він закликав європейські уряди розглядати Китай як економічну альтернативу Вашингтону і заявив, що вони повинні діяти швидко, щоб покласти край конфлікту між росією і Україною, перш ніж він пошириться.

 

 

За попереднім графіком Лі Хуей мав прибути до Москви в п'ятницю 26 травня.

 

Західні чиновники заявили, що поки що зарано відкидати зусилля Пекіна, але поставили під сумнів здатність Китаю діяти як чесний посередник у будь-яких переговорах, враховуючи, наскільки тісно він пов'язаний з Москвою.

 

Вони не вважають, що мир можливий доти, доки російські війська не будуть виведені з України.

 

«Ми пояснили, що заморожування конфлікту не в інтересах міжнародної спільноти, якщо не буде виведення російських військ», – сказав дипломат, який розмовляв з Лі.

 

Також спецпредставнику Китаю сказали, що "неможливо розділити Європу і Америку", і що Європа не припинить підтримку України.

 

«Вони, ймовірно, випробовують єдність Заходу і намагаються проявити ініціативу», – сказав інший дипломат.

 

За словами ще одного співрозмовника WSJ, головні інтереси Китаю полягають у тому, щоб росія не програла війну і щоб Москва утрималася від застосування ядерної зброї.

 

Оприлюднена в лютому Китайська мирна пропозиція з 12 пунктів закликає до припинення вогню і мирних переговорів, але містить мало деталей. Першим пунктом декларації є "повага до суверенітету всіх країн", але вона не закликає росію вивести війська з України.

 

За даними видання, європейські дипломати заявили, що під час зустрічей з Лі вони намагалися донести три ключові меседжі: Китай повинен продовжувати чинити тиск на Росію, щоб вона не використовувала ядерну зброю, не надавати військової допомоги Росії й засудити агресію Москви. Вони також попросили Лі підтримати міжнародні зусилля з убезпечення Запорізької атомної електростанції, захопленої  Росією.

 

Як повідомляла «УМ», у березні китайський лідер Сі Цзіньпін відвідав Москву і зустрівся з російським диктатором путіним, говорячи про дружбу і "схожі цілі".оговорлефоном із Зеленськимив те

 

Згодом Сі поговорив телефоном із Зеленським

 

Пізніше спеціальний представник Пекіна у справах Євразії і колишній посол Китаю в росії Лі Хуей відвідав Україну, Польщу, Францію, Німеччину і Бельгію, де розташовані інституції Європейського Союзу і НАТО.