Президент ПАРЄ Тіні Кокс прояснив свою позицію щодо виборів в Україні

16:05, 20.05.2023
Президент ПАРЄ Тіні Кокс прояснив свою позицію щодо виборів в Україні

Тіні Кокс наголосив, що лише Україна має визначитися, проводити їй вибори в умовах війни чи ні

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс заявив, що рішення щодо проведення виборів в Україні має ухвалювати лише уряд, парламент та український народ, оскільки Конституція України не дозволяє виборчі перегони під час воєнного стану.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба ПАРЄ.

 

«Зрозуміло, що ваша Конституція не дозволяє проводити вибори під час дії воєнного стану. Стан справ на сьогодні саме такий. Тому нині ваша країна не має права проводити вибори. Це зрозуміло, і я хотів би чітко на цьому наголосити», - сказав президент ПАРЄ.

 

Водночас він вказав на те, що "без виборів демократія не може функціонувати належним чином". 

 

«Тобто, я хочу сказати уряду, парламенту і народу України, що саме у ваших руках прийняття рішення: чи будуть вибори і коли саме вони відбудуться. Поки діє воєнний стан і ваша Конституція залишається такою, якою вона є, виборів бути не може. Але рано чи пізно момент настане, і відбудуться вибори. Моя порада — починати готуватися до них якомога швидше»,- сказав Кокс.

 

За його словами, "всі в Україні згодні з тим, що, зрештою, саме народ України вирішує, хто представлятиме його у Верховній Раді та в уряді".

 

«Доки ваш уряд і парламент вважають, що слід дотримуватися Конституції, доти вибори неможливі. Втім, це, звісно, в руках вашого уряду і парламенту – можливо змінити Конституцію і зробити так, щоб воєнний стан був скасований на певний період, або дозволити проведення виборів в інший спосіб. Тобто, я хочу сказати, що не потрібно залишати на розсуд російського агресора те, чи будуть у вас вибори і коли саме вони мають відбутися. Бо зрозуміло, що на підставі чинного законодавства України виборів бути не може. І також зрозуміло, що воєнний стан може бути скасований лише тоді, коли закінчиться війна», - заявив президент ПАРЄ.

 

Він також наголосив, що росіяни повинні вивести війська з вашої країни. "Так, війна повинна закінчитися якомога швидше — і вона закінчиться тоді, коли Росія припинить незаконну агресивну війну проти України і виведе всі свої війська з української території. Це те, що ми повинні памʼятати щодня. І саме український народ повинен вирішувати, коли і за яких умов він хоче використовувати свою демократію»,- зазначив Кокс.

 

Як відомо, раніше президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс наполягав на необхідності проведення Україною парламентських і президентських виборів навіть за умови воєнного стану.

 

На ці його слова відреагував секретар РНБО Олексій Данілов, який наголосив, що до завершення воєнного стану в Україні не буде виборів, оскільки це суперечить нашій Конституції.

 

Як повідомляла "УМ", окремі лідери ЄС вважають, що уЗеленського намагаються втримати владу і закріпитися ще на найближчі п’ять років. Однак Захід вважає, що Україна має провести вільні та чесні вибори навіть в умовах воєнного стану.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори, на які розраховує ворог, провести під час війни неможливо