Зеленський одягнув вишиванку з орнаментами єдності українського і кримськотатарського народів

11:29, 18.05.2023
Зеленський одягнув вишиванку з орнаментами єдності українського і кримськотатарського народів

Володимир Зеленський одягнув незвичайну вишиванку. (t.me/V_Zelenskiy_official)

З нагоди Дня вишиванки, що співпадає з Днем вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар,  Президент Володимир Зеленський одягнув незвичайну вишиванку, оздоблену орнаментами про єдність українського і кримськотатарського народів.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави зазначив у Телеграмі, опублікувавши власне селфі у вишитій сорочці.

 

«Цього року – два сенси, об’єднані однією датою, 18 травня. 79 років тому у цей день радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу. Народу, який хотіли стерти, позбавити дому, позбавити права на життя. Але народ зберігся. І житиме вільно!

 

Сьогодні на мені особлива вишиванка – з орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів. Символи нашої сили і нашого прагнення жити у своєму домі», - підкреслив Зеленський.

 

Він побажав, щоб цьогорічний День вишиванки в Україні став нагадуванням про те, через що довелось пройти нашим людям та якою міцною є наша культура.

 

«Вічна памʼять усім нашим людям, чиї життя були забрані тоталітарними режимами! Шануємо наші народи, їхню силу та культуру!», - відзначив Президент.

 

Як відомо, щороку в третій четвер травня відзначається День вишиванки.

 

18 травня в України встановлено також День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

 

Як повідомляла УМ, День вишиванки в Україні було запроваджено у 2006 році. Тоді студентка історичного факультету Чернівецького національного університету Леся Воронюк виступила ініціатором свята. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею схвалили не лише студенти, а й викладачі. 

 

Днями Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний став першим власником нової авторської вишиванки Бандера Military Style.

 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багато років популярний авторський текст Олександра Ірванця для "УМ": Вишиванка й шаровари - українцю не до пари?