Спецпредставник КНР Лі Хуей про війну в Україні: Панацеї від «кризи» не існує

11:07, 18.05.2023
Спецпредставник КНР Лі Хуей про війну в Україні: Панацеї від «кризи» не існує

Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей. (fmprc.gov.cn)

Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей заявив під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, що панацеї від «кризи» (так офіційний Пекін називає агресивну війну, розв’язану проти України Кремлем – Ред.) не існує.

 

За його словами, Китай готовий «сприяти міжнародній спільноті у формуванні найбільшого спільного знаменника для врегулювання» війни рф проти України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє МЗС Китаю у четвер.

 

«Панацеї для розв'язання кризи не існує, але всім сторонам необхідно починати з себе, будувати взаємну довіру і створювати умови для припинення війни і переговорів», - йдеться у повідомленні.

 

Китайські дипломати повідомляють, що Лі під час візиту провів окремі зустрічі із президентом Зеленським, главою його Офісу Андрієм Єрмаком, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою та очільниками міністерств інфраструктури, енергетики, оборони та інших профільних відомств.

 

При цьому, спецпредставник  обіцяв, що Китай допоможе полегшити гуманітарну ситуацію в Україні "в межах своїх можливостей"

 

У повідомленні не сказано, що відповів Зеленський, а українська сторона не повідомляла про їхню зустріч.

 

 

Під час візиту представника Китаю до Києва також обговорювалися двосторонні відносини, і обидві сторони погодилися працювати над збереженням взаємної поваги та співпраці.

 

Обидва уряди погодилися, що нещодавня телефонна розмова між главою КНР Сі Цзіньпіном і президентом України Володимиром Зеленським визначила напрямок розвитку відносин, йдеться у заяві МЗС Китаю.

 

Раніше Лі зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Останній заявив, що Україна не прийме пропозиції, які передбачають втрату території або заморожений конфлікт, передає МЗС України.

 

 

Лі Хуей є колишнім послом у Москві. В рамках свого турне він також відвідає Польщу, Францію та Німеччину. Він також додав до своєї поїздки візит до Брюсселя.

 

Як повідомляла «УМ», 16-17 травня з візитом в Україні перебував спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей.

 

26 квітня Зеленський поговорив телефоном із главою КНР Сі Цзіньпіном. Це була перша розмова лідерів країн після повномаштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.