Угорщина розблокує транш на €500 млн Україні за однієї умови

18:10, 17.05.2023
Угорщина розблокує транш на €500 млн Україні за однієї умови

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина заблокує наступний транш військової підтримки України з боку Європейського Союзу та будь-який новий пакет санкцій проти Росії, якщо Київ не виключить угорський банк OTP зі списку спонсорів війни. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Guardian.

 

На своїй Facebook-сторінці Сійярто також написав, що досягти компромісу у цьому питанні буде дуже складно.

 

«У ці дні в Брюсселі проходять жорсткі дебати, про санкції, європейські рамки світу, нові економічні та фінансові жертви на підтримку України. Все це в тіні переліку OTP, закриття угорських шкіл у Закарпатській області та загрози президента України вибухом нафтопроводу "Дружба". цієї ситуації буде особливо складно досягти компромісу», — написав Сійярто.

 

17 травня стало відомо, що в Угорщині не схвалили надання траншу на військову допомогу Украіні в рамках Європейського фонду миру (EPF). На думку офіційного представника угорського уряду, кошти EPF потрібно спрямувати не на озброєння для Києва, а на просування інтересів Євросоюзу в "інших сферах".

 

«Угорщина не погоджується з тим, що Євросоюз поряд з іншими наявними інструментами використовує Європейський фонд миру виключно щодо України, оскільки це не дозволяє спрямовувати достатні кошти на просування інтересів ЄС в інших сферах», - заявили в Будапешті.

 

Раніше, 15 травня, італійське видання ANSA повідомило, посилаючись на свої джерела, що Угорщина заблокувала виплату восьмого траншу у розмірі 500 млн євро, який Євросоюз хотів відправити на озброєння для України.

 

Як повідомляла УМ, прем´єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зробив чергову скандальну заяву щодо України, назвавши частину Закарпаття давньою угорською землею.