У Пекіні рекомендують прибрати з будівель посольств «знаки підтримки України»

16:50, 16.05.2023
У Пекіні рекомендують прибрати з будівель посольств «знаки підтримки України»

Влада Китаю просить не використовувати політрекламу, щоб уникнути провокації (Фото з відкритих джерел)

У Китаї влада закликала іноземні посольства та міжнародні організації, які розміщені в Пекіні, не використовувати на своїх будівлях «політичну пропаганду, ймовірно маючи на увазі знаки, що демонструють підтримку України.

 

Як інформує Україна молода, про це японське інформаційне агентство «Kuodo» з посиланням на "численні дипломатичні джерела в столиці".

 

Багато посольств у Пекіні розмістили вивіски із зображенням українського прапора та повідомленнями китайською та англійською мовами, такими як #StandWithUkraine, щоб продемонструвати свою солідарність із Україною, яка бореться з російським вторгненням.

 

У повідомленні Міністерства закордонних справ Китаю від 10 травня посольства та міжнародні організації закликали не використовувати зовнішні стіни своїх будівель для пропаганди і "уникати конфліктів між державами".

 

Цей крок викликав негативну реакцію з боку дипломатів Європи та інших країн. Ніхто з них не зняв вивіски. Серед посольств у Пекіні, які демонструють підтримку України, є посольства Канади, Німеччини та Польщі, зазначає "Kyodo".

 

У повідомленні також йдеться про те, що посольства і міжнародні організації "зобов'язані дотримуватися китайських законів і правил", хоча Пекін поважає дипломатичний імунітет відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

 

Вважається, що лист було надіслано всім дипломатичним місіям у Китаї. Деякі посольства також вивішують веселковий прапор, символ гордості і різноманітності сексуальних меншин.

 

Європейський дипломат розкритикував позицію Китаю, заявивши, що немає жодних розумних підстав перешкоджати державі висловлювати свої наміри, і що вони не будуть виконувати це прохання.

 

Нагадаємо: Із понеділка Китай направив спеціального посланника в Україну, Росію, Польщу, Францію та Німеччину для сприяння мирним переговорам щодо війни в Україні. 

 

Але критики сумніваються, що Пекін може виступати в ролі посередника через свої тісні зв'язки з Москвою.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з китайським лідером Сі Цзіньпіном озвучив українську "формулу миру". У свою чергу Сі Цзіньпін розповів про китайський "мирний план".