ПАРЄ визнала злочином геноциду депортацію українських дітей до рф

00:21, 28.04.2023
ПАРЄ визнала злочином геноциду депортацію українських дітей до рф

ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за злочин геноциду. (Фото Офісу президента та ПАРЄ)

Парламентська асамблея Ради Європи провела дебати за участі першої леді України Олени Зеленської, на яких розглянула резолюцію щодо примусово переміщених росією українських дітей.

 

Після дебатів учасники пленарного засідання ухвалили резолюцію та визнали злочином геноциду депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації.

 

Як інформує Україна молода, проект резолюції на тему: «Ситуація з українськими цивільними особами, зокрема з дітьми, примусово переміщеними або переселеними до рф або на українські території, що перебувають під фактичним контролем рф» було ухвалено у четвер ввечері, передає сайт ПАРЄ..

 

Проект резолюції доповів Пауло Піско (Португалія, SOC).

 

Дружина президента Олена Зеленська також взяла участь у дебатах та подякувала учасникам пленарного засідання ПАРЄ за увагу до теми примусової депортації українських дітей, інформує Офіс президента.

 

«Ця тема дуже болить Україні. Дякую за те, що долучилися до боротьби за наших дітей та їхнє дитинство. У нас кажуть: «Чужих дітей не буває». Ви доводите це тим, що зараз тут», – зазначила вона.

 

Пані Зеленська розповіла історії дітей, викрадених російськими окупантами. 12-річний Сашко був із мамою Сніжаною в Маріуполі, коли місто оточили російські військові. Їм не дали навіть попрощатися. Хлопцю сказали, що мама відмовилася від нього. Сашка вдалося врятувати, але мама все ще в полоні у російських окупантів.

 

 

12-річна Кіра також була з татом у Маріуполі, коли росіяни почали нищити місто. Тато, колишній капітан збірної України з водного поло Євген Обедінський, загинув під час бомбардування. Дівчинку окупанти вивезли в Донецьк. Величезними зусиллями держави, громадських діячів, десятків небайдужих Кіру повернули до бабусі й дідуся.

 

Ще одна родина – тато Євген, син Матвій, маленькі Святослава та Олександра – також із Маріуполя. Після руйнування міста окупанти почали процес так званої фільтрації мешканців, які вижили. Тата кинули до в’язниці, а дітейз абрали до притулку. Кілька місяців вони нічого не знали одне про одного. Дітей знайшли в пансіонаті під Москвою напередодні того, як їх мали всиновити росіяни.

 

«За цими історіями видно всю цю страшну технологію, як саме окупанти викрадають українських дітей. Найчастіше – вбивши їхніх батьків або примусово розлучивши з родинами. А ще вивозять цілі дитбудинки та інтернати», – розповіла перша леді.

 

І наголосила, що це історії, які мають хороший кінець, коли дітей вдалося повернути. Таких наразі 361. «Але є цифра, що вражає ще більше, – 19 390. Це кількість дітей, які досі в російському полоні. І це лише ті дані, які підтверджені. Але й ця кількість неостаточна, бо що відбувається з дітьми на окупованих територіях – невідомо. За кожною цифрою – зламане життя не тільки дитини,  а й усієї її родини, усіх, хто місяцями не має спокою», –зазначила Олена Зеленська.

 

За її словами, кожен день, кожна година в полоні ламає психіку дітей і родин, коштує здоров’я й життя. Тому Україні потрібне не лише занепокоєння світу – потрібна вся можлива дієва допомога для їхнього визволення.

 

 

Відтак, у тексті ухваленої резолюції ПАРЄ зазначається: «Асамблея підкреслює, що насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року, що збігається з задокументованими доказами депортації та насильницького переміщення українських дітей в Російську Федерацію або на території, що тимчасово перебувають під російською окупацією».

 

У документі наголошується, що практика незаконного вивезення українців до російської федерації з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей розпочалася ще до початку повномасштабної агресії рф у формі депортації вихованців дитячих будинків та дітей з інвалідністю зі спеціалізованих установ.

 

ПАРЄ закликала Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

 

«Асамблея також підтримує необхідність ретельної фіксації, збору та оцінки доказів злочину геноциду, як це передбачено Римським статутом та Конвенцією про геноцид. Асамблея підтримує розслідування та притягнення до відповідальності за державну політику насильницького переміщення та депортації українських дітей російською федерацією, а також потенційні дії України в Міжнародному кримінальному суді та Міжнародному суді ООН», – йдеться у резолюції.

 

Згодом у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський заявив,  що визнання ПАРЄ  депортації українських дітей геноцидом допоможе притягнути росію та її керівників до відповідальності за геноцидну політику проти України.

 

«Депортація українських дітей – це один із цілком продуманих елементів намагання росії стерти ідентичність нашого народу, знищити саму сутність українців. Це свідомий злочин геноциду, скоєний російськими посадовцями. Саме так це має кваліфікуватися і політично, і юридично», - сказав глава держави.

 

Зеленський додав, що Європа та світ уже бачили різні депортації та спроби знищення народів, але на прикладі росії слід "показати всім іншим потенційним джерелам такого ж зла, що безкарності більше ніколи не буде".

 

Як повідомляла «УМ», на минулому тижні Європарламент обговорив питання повернення українських дітей, незаконно депортованих на територію рф. Зазначалося, що наразі їх кількість може сягати від 16 до 300 тисяч. Таку цифру євродепутати пояснили тим, що вивозити наших дітей росіяни розпочали ще 2014 року – з часу окупації Криму та частини Донецької й Луганської областей.