Бразилія має відрізняти агресора й жертву в російській війні проти України - речник ЄС

17:54, 17.04.2023
Бразилія має відрізняти агресора й жертву в російській війні проти України - речник ЄС

Речник ЄС Пітер Стано нагадав президенту Бразилії, хто у війні з Україною є справжнім агресором (Фото з відкритих джерел)

Речник ЄС Пітер Стано закликає Бразилію не забувати, хто у війні є агресором, а хто – жертвою. При цьому Європейський Союз вітає будь-які мирні ініціативи, що можуть привести до швидкого завершення агресії росії проти України. Так він прокоментував заяви президента Бразилії створити новий формат за зразком G20, та обмежити постачання військової допомоги Україні, щоб посадити  «сторони конфлікту» за стіл переговорів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

«Ми не можемо коментувати кожну з ремарок або контекст, в яких вони були зроблені, зокрема, й те, про що, за повідомленнями, заявив президент Бразилії. Я лише хочу нагадати про головні факти. Перший факт: росія, і лише росія, несе відповідальність за злочинну та неспровоковану агресію проти України. Не існує питання, хто є агресором, і хто є його жертвою. Росія вбиває мирне населення України, руйнує українську цивільну інфраструктуру, росія викрадає українських дітей, краде українську власність та територію. США та ЄС, разом із міжнародними партнерами, допомагають Україні скористатися законним правом на самооборону», - наголосив Стано.

 

Він нагадав, що росія своїми діями грубо порушує Хартію ООН, що було визнано також і Бразилією, яка, в числі 141-ї держави, голосувала за резолюцію із засудженням російської агресії, за документ, що закликає росію зупинити цю війну та вивести свої сили з усієї території України у її міжнародно визнаних кордонах. Такий же заклик містився у спільній заяві G20 у Балі, - Бразилія також є членом цієї організації.

 

Стано рішуче відкинув спекуляції щодо того, що ЄС або США, підтримуючи Україну, нібито, допомагають продовжувати цю війну.

 

«Правдою є те, що ЄС, США та їх міжнародні партнери підтримують Україну, яка є жертвою агресії. Якщо цього не робити, Україна постане перед загрозою знищення, як держава й нація, тому що саме це є заявленою метою путінської війни», - наголосив речник ЄС.

 

«Коли йдеться про мирні ініціативи, Європейський Союз підтримував їх задовго до того, як путін вирішив розпочати це кровопролиття проти народу Україну. Ми надавали росії декілька пропозицій, як вирішити власні занепокоєння цивілізованим шляхом, за столом переговорів. росія відповіла агресією у лютому минулого року. Після цього будь-яка спроба досягти миру зустрічала з боку путіна лише подальшу ескалацію», - додав Стано.

 

Він нагадав, що кремлівське керівництво почало використовувати в якості зброї енергію та голод, що завдало шкоди не лише Україні, але й усьому світу. Путін спробував перетворити на зброю й зиму, та почав вдаватися до ядерних погроз.

 

«У цій ситуації ЄС підтримує будь-які мирні ініціативи, які можуть зупинити путіна та утримати його від продовженні цієї злочинної агресії. ЄС підтримує досягнення миру так швидко, як це можливо. Але не варто забувати про те, що Україна є жертвою агресії. Україна сама визначатиме умови, за якими початок мирних переговорів буде можливим», - наголосив речник ЄС.

 

Як відомо, президент Бразилії Лула да Сілва закликав світ створити аналог групи країн G20 для завершення російсько-укранської війни, щоб врятувати світову економіку. Раніше він заявив також, що США повинні припинити «заохочувати війну» в Україні.

 

Як повідомляла УМ, президент Бразилії Лула да Сілва запропонував Україні поступитися Кримом, щоб припинити війну. У Міністерстві закордонних справ відповіли на це, що Україна не торгує своїми територіями і не вбачає жодної причини поступатися хоча б сантиметром української землі.