Міжнародний кримінальний суд має невідкладно звернути увагу на страту українського бійця - МЗС

14:48, 12.04.2023
Міжнародний кримінальний суд має невідкладно звернути увагу на страту українського бійця - МЗС

Грати Міжнародного кримінального суду чекають на російських військових злочинців. (facebook.com/InternationalCriminalCourt/photos)

МЗС України просить Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду терміново звернути увагу на страту полоненого українського військового російськими агресорами в контексті розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві МЗС України.

 

«Армія російської федерації продовжує скоювати страшні воєнні злочини в Україні. Приголомшені появою 11 квітня відео, на якому російські військові страчують українського полоненого. Позуючи на камеру, російські кати забирають життя в людини з особливим цинізмом», - підкреслило відомство.

 

У заяві наголошено, що це - не перший випадок кричущого нелюдського поводження російських військ з українськими полоненими. Тисячі випадків мали місце в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці, Маріуполі та інших українських містах і селах. На переконання Міністерства, рф свідомо втілює в Україні політику катувань, фізичного знущання, нелюдського поводження, умисного заподіяння тяжких страждань, серйозних тілесних ушкоджень та умисного вбивства як полонених військовослужбовців, так і цивільних людей.

 

МЗС також зазначило, що вбивство українського полоненого, зафіксоване на відео, є серйозним порушенням Женевських конвенцій та є воєнним злочином відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту Міжнародного кримінального суду. За Римським статутом такі дії також можуть бути кваліфіковані як злочин проти людяності.

 

Відтак Міністерство закликаємо Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду невідкладно звернути увагу на чергове звірство російських військових в контексті розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених громадянами рф на території України.

 

«Всі особи, причетні до злочинів в Україні - як найвище керівництво рф, так і безпосередні виконавці, будуть неодмінно покарані», - заявило МЗС.

Зовнішньополітичне відомство України також закликало міжнародну спільноту вжити рішучих термінових заходів задля посилення допомоги Україні аби захистити українців від російського геноциду та звільнити всі наші території.

 

Водночас, у Єврокомісії наголосили, що відео зі стратою українського військовополоненого – якщо буде підтверджено, що воно справжнє, – вкотре засвідчує зневагу РФ до міжнародного права, і причетні до цього не мають лишитися безкарними. 

 

Речниця Єврокомісії Набіла Массралі зазначила, що у ЄС поки не знають, чи правдиве відео, яке почало поширюватися у російських Telegram-каналах. 

 

"Якщо його правдивість підтвердиться, це буде ще одне підтвердження нелюдського характеру російської агресії. Вбивство військовополонених – це серйозне порушення Женевської конвенції, і це демонструє ще раз, що Росія цілковито ігнорує міжнародне право і, зокрема, міжнародне гуманітарне право", – наголосила вона.

 

Як повідомляла УМ, у соцмережах з´явилося відео страчених українських бійців. За інформацією СNN, «на відео, імовірно, зображені окремі події. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше – судячи з кількості зелені – певно, було зняте влітку».

 

Перше відео було опубліковане на проросійському каналі у соцмережах 8 квітня. Воно було навмисно зняте «вагнерівцями» і показує два обезголовлені тіла українських військових, які лежать на землі поруч з пошкодженим військовим автомобілем. Видається, що в обох мертвих військових також відтяті руки. російські акаунти стверджують, що відео було зняте поблизу Бахмута.

 

Друге відео, яке з’явилося у Твіттері і було навмисно сильно розмите, вірогідно, було записане влітку, з огляду на кількість рослин у кадрі. «На ньому намагаються показати російського бійця, який використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео наводить на думку, що жертва могла бути досі живою, коли розпочалося насильство», – наголошує CNN.

 

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо встановлення осіб російських катів, які вчинили цей страшний злочин.