Україна визначається з напрямком контрнаступу ЗСУ - прогноз CNN

08:10, 07.04.2023
Україна визначається з напрямком контрнаступу ЗСУ - прогноз CNN

Контрнаступу передуватимуть удари по логістичних центрах, тилових базах і складах боєприпасів глибоко за лінією фронту росіян. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Командування ЗСУ ретельно вивчає лінію фронту та слабкі місця росії так, як перед початком Харківської операції у вересні минулого року.

 

Наразі Збройні сили України виснажують ворога та готуються завдати удару у відповідь.

 

Як інформує Україна молода, про це пише видання CNN, припускаючи, що Україна ще не визначила напрямок або ж напрямки контрнаступу.

 

Основними елементами підготовки до контрнаступу CNN називає інтеграцію нових підрозділів, деградацію російського тилу, стійкий ланцюг матеріально-технічного забезпечення та розвідку в режимі реального часу.

 

Колишній генерал австралійської армії Мік Раян переконаний, що наступальних дій ЗСУ варто очікувати щонайменше на двох напрямках, зокрема для того, щоб росіяни не розуміли, куди буде завдано головного удару.

 

«Немає військового завдання, яке було б важче спланувати, організувати та здійснити», – так каже Раян про підготовку контрнаступу.

 

 

Зазначається, що однією з підказок щодо напрямку контрнаступу слугуватимуть удари по логістичних центрах, тилових базах і складах боєприпасів глибоко за лінією фронту росіян.

 

Як стверджує видання, це помітно на Запорізькому напрямку та в тимчасово окупованому Криму.

 

CNN відзначає переваги наступу на Півдні, який дозволить позбавити росіян сухопутного коридору до Криму, повернути під контроль Запорізьку АЕС і Північнокримський канал.

 

Також це дасть можливість позбавити росіян боєздатності на лівобережжі Херсонщини.

 

 

Водночас Катерина Степаненко з Інституту вивчення війни (ISW) погоджується із твердженням, що один напрямок для контрнаступу – помилка.

 

За її словами, наступи на Півдні та Сході можуть бути синхронними і створити додаткові проблеми для росіян.

 

Як пише CNN, росія усвідомлює, що Україна планує наступальні операції. Про це свідчать зведення та укріплення оборонних ліній.

 

Мік Раян переконаний, що у росіян, ймовірно, є мобільні групи для відбиття атак. Однак експерти оцінюють перевагу України, опираючись на гнучкість, адаптивність та інноваційність, баланс навичок і мотивації українських воїнів.

 

Австралійський генерал Раян припускає, що в найближчі тижні росіяни вирішуватимуть, чи переходити до оборони.

 

«ЗСУ захочуть не тільки здивувати росіян часом і місцем основного та допоміжного удару, а й створити оперативний темп, який перевершить здатність росіян відповісти швидко або в потрібний час потрібною силою, – переконаний пан Раян.

 

 

Видання наводить Харківську операцію, коли імпульс швидких успішних атак на початку контрнаступу фактично зумовив подальший перебіг бойових дій. На такий самий імпульс зараз, зокрема, сподіваються у США.

 

«Українці прагнуть, щоб усе було випробувано, відрепетирувано, а потім відрепетирувано ще раз, перш ніж розпочати те, що, ймовірно, стане ключовим епізодом у війні», – резюмує CNN.

 

Нагадаємо, плани російського військового командування щодо проведення зимового наступу та захоплення всієї території українського Донбасу провалилися.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони Олексій Резніков запевняє, що Україна не піде на мирні домовленості з кремлівським режимом та російським диктатором владіміром путіним.

 

При цьому, на його думку, війна в Україні може закінчитися цього року.