Повернення спортсменів рф на Олімпіаду означатиме прикриття злочинів рф білими прапорами — Кулеба

09:02, 04.02.2023
Повернення спортсменів рф на Олімпіаду означатиме прикриття злочинів рф білими прапорами — Кулеба

Спортсмени країни - агресорки не повинні змагатися на Олімпіаді під нейтральним прапором

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Міжнародний олімпійський комітет не повертати спортсменів рф до змагань на Олімпіаді й припинити прикривати злочини росії проти укранців білими прапорами.

 

Як інформує Україна молода, про це він написав у Твітері. 

 

«З минулого року росіяни вбили 231 українського спортсмена та тренера, 15 поранили, 28 затримали, а 4 зникли безвісти. Ця війна-геноцид наказана Путіним, але здійснюється звичайними росіянами.

МОК повинен припинити спроби прикрити російські злочини білими прапорами»,— йдеться у повідомленні. 

 

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) привітав пропозицію Олімпійської ради Азії надати російським і білоруським спортсменам можливість змагатися в Азії. Потенційно це може включати в себе й олімпійські відбіркові змагання, оскільки російські та білоруські спортсмени не можуть змагатися в Європі зараз.

 

27 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна розпочне міжнародну кампанію, щоб не допустити російських спортсменів до участі в Олімпійських Іграх. 

 

28 січня Зеленський звернувся з листом до президентів провідних міжнародних спортивних федерацій із закликом визначитися щодо прагнення МОК повернути російських спортсменів у міжнародні змагання.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ще на початку січня запрошував президента МОК Томаса Баха та інших спортивних функціонерів у Дружківку, , де росіяни ракетою розтрощили льодову арену "Альтаїр".  А Зеленський запросив Баха в Бахмут, який російські війська намагаються захопити.

 

Президент МОК Томас Бах заявив, що хоче «вивчити можливість» повернення атлетів з росії та Білорусі  у міжнародний спорт навіть попри те, що це може бути причиною бойкоту змагань з боку України.

 

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що будь-яка спроба витіснити Москву з міжнародного спорту через війну, яку вона називає своєю "спеціальною військовою операцією" в Україні, "приречена на провал".

 

МОК відкинув критику українських чиновників які звинуватили його у пропаганді війни після того, як МОК заявив, що росіянам потенційно може бути надана можливість кваліфікуватися на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.

 

Як повідомляла УМ, глава МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, якщо Міжнародний олімпійський комітет допустить росіян та білорусів до участі в Олімпійських змаганнях, Варшава бойкотуватиме Олімпіаду в Парижі.