Гаррі Каспарова позбавлено звання чемпіона світу з шахів

09:51, 07.09.2021
Гаррі Каспарова позбавлено звання чемпіона світу з шахів

Чемпіонський титул Гаррі Каспарова в Росії поставлено під сумнів.

У Москві Басманний суд задовольнив позов РУСАДА про позбавлення Гаррі Каспарова звань міжнародного гросмейстера, заслуженого майстра спорту СРСР і титулу чемпіона світу з шахів.

 

Як інформує УМ, про це заявив гендиректор РУСАДА Михайло Буханов.

 

«Рік тому ми отримали незаперечні докази того, що пан Каспаров з 1980 по 2000 рік систематично вживав ноотропи і інші лікарські препарати, які істотно збільшили його когнітивні здібності. Тобто все його спортивні досягнення стали можливо виключно завдяки допінгу. Безумовно, нам дуже важко визнавати, що один з найтитулованіших вітчизняних шахістів виявився звичайним шахраєм, але у нас просто не було варіанту не зрадити цю інформацію гласності », - заявив, зокрема, Михайло Буханов.

 

Найближчим часом Росія направить офіційний запит в Міжнародну шахову федерацію (ФІДЕ) з вимогою офіційно визнати Каспаров винним у вживанні допінгу і обнулити його рейтинг.

 

"Імперія зла! Країна абсурду! Держава, сенс якої зневажати закони людяності, логіки і самого буття. Мокша вбивають, позбувають волі,  катують і, нарешті, грабують до нитки не тільки чужих, але й своїх власних громадян. Але і у божевілля мають бути межі. Бо забрати через суд у незгодного звання чемпіону світу це абсурд з абсурду, дно дна, чорний квадрат свідомості", - відреагував український експерт Євген Рибчинський.
 
 
На його думку, можна забрати майно, гроші, державні звання тощо.
 
"Але забрати звання чемпіона світу це як визнати, що ти не народився, тобто ввести нісенітницю в ранг істини. І тут не питання в персоналіях. Кремлю з його кривавим Пу все одно, Немцов, Новодворська, Навальний ти чи будь-хто інший, усіх нормальних людей знищать, випруть, або знедолять. Бо єдиним чемпіоном світу має бути лише Пу. Чемпіоном світу з помсти і брехні", - констатує пан Рибчинський.