Парламентарі Чехії визнали терористичним російський режим

13:42, 16.11.2022
Парламентарі Чехії визнали терористичним російський режим

У Чехії офіційно визнали російський режим терористичним

Нижня палата депутатів парламенту Чехії схвалила резолюцію, якою визнає російську владу терористичним режимом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Novinky. 

 

Одне з положень резолюції "визначає чинний російський режим терористичним, згідно з резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи".

 

У документі засуджують російські псевдореферендуми на окупованих територіях для легітимізації їхнього "приєднання" до РФ та систематичні ракетні удари по українській цивільній інфраструктурі. 

 

«За» проголосували 129 зі 156 депутатів - майже усі сили, окрім правих євроскептиків SPD та окремих депутатів від інших фракцій. 

 

«Війну почав Владімір Путін і керовані ним особи. У них на руках - кров тисяч цивільних. Практики Кремля нагадують найтемніші часи сталінської доби»,- заявила під час дебатів заступниця спікера Палати депутатів Ольга Ріхтерова. 

 

«Якщо хтось поводиться як терорист - то це терорист. Путін веде війну проти України і Росія у ній не цурається вбивств невинних людей»,- заявив керівник фракції TOP 09 Ян Якоб. 

 

Підтримала резолюцію і частина опозиційної фракції ANO, партії експрем’єра Бабіша. 

 

«Всі ми бачили звірства, які скоювала в Україні російська армія… Єдина мета цих дій - зламати дух українців. Ми в цілому погоджуємося з резолюцією, вона справедлива»,- зазначив депутат Ярослав Бжош. 

 

Нагадаємо, 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи одностайно ухвалила резолюцію, в якій російська федерація названа терористичним режимом. До резолюції також була включена поправка із закликом надати Україні системи ППО. ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

 

Згодом таке рішення схвалили Сенат Польщі, естонський Рійгікогу.

 

Cейм Латвії прийняв таке рішення ще у серпні. 
 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський закликає світ до створення спеціального трибуналу для суду над вищим керівництвом російської федерації за воєнні злочини, скоєні проти українського народу.