Генасамблея ООН проголосувала за виплату росією репарацій Україні

01:10, 15.11.2022
Генасамблея ООН проголосувала за виплату росією репарацій Україні

Резолюцію про репарації підтримали 94 зі 193 членів Генасамблеї ООН. (Фото Reuters)

Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй більшістю голосів ухвалила запропоновану Україною резолюцію, згідно з якою росія має бути притягнена до відповідальності за порушення міжнародного права через вторгнення в Україну, включно з виплатою репарацій.

 

Як інформує Україна молода, голосування відбулося на спеціальній сесії Генасамблеї ООН в понеділок пізно ввечері.

 

Відповідну резолюцію підтримали 94 зі 193 членів асамблеї, проти проголосували 14, 73 утрималися.

 

Проти резолюції висловилися: Багами, Білорусь, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Росія, Сирія, Центрально-Африканська Республіка та Зімбабве. 

 

У документі наголошується, що росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні і «повинна нести юридичні наслідки за всі свої міжнародно протиправні дії, включаючи відшкодування за збитки і втрати, спричинені такими діями».

 

Резолюція рекомендує створення членами ООН у співпраці з Україною "міжнародного реєстру збитків для реєстрації доказів, заподіяних усім зацікавленим фізичним і юридичним особам, а також державі Україна внаслідок міжнародних протиправних діянь росії в Україні".

 

Зауважимо, що резолюції Генасамблеї ООН не мають обов’язкової сили, але мають політичну вагу.

 

Постійний представник України при Організації Сергій Кислиця, який презентував документ, наголосив, що голосування за резолюцію не означає приставання на бік однієї зі сторін конфлікту, адже йдеться про підтримку Статуту ООН, його цілей і принципів та міжнародного права загалом.

 

За даними МВС України, від початку повномасштабного вторгнення росії правоохоронці зафіксували вже близько 40 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військовими на території України.

 

Як повідомляла «УМ», Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш напередодні заявив, що виступає за мир між Україною та росією, але виключно на основі принципів Статуту організації та міжнародного права.