Шарль Мішель пропонує призупинити членство рф в Радбезі ООН

12:08, 24.09.2022
Шарль Мішель пропонує призупинити членство рф в Радбезі ООН

Коли постійний член Ради Безпеки розпочинає неспровоковану і невиправдану війну, призупинення членства в Раді Безпеки має бути автоматичним (Фото з відкритих джерел)

Голова Європейської Ради Шарль Мішель на засіданні Генеральної асамблеї ООН заявив, що початок повномасштабної агресивної  війни в Україні Росією є приводом для відсторонення від участі в Раді безпеки ООН.  Він запропонував призупинити членство рф в Радбезі ООН

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Радіо Свобода.

 

Мішель вказав на те, що «гібридна війна» росії поєднує насильство із дезінформацією.

 

«Безпека росії роками «була під загрозою» – і я кажу це в лапках – з боку Заходу. Це неправда. Кремль намагається, я сподіваюся, даремно, мобілізувати весь світ проти уявного ворога. Абсолютно ніхто не погрожував, не атакував і не вторгався до росії. І ніхто, абсолютно ніхто в Європі не хотів конфлікту з росією», – заявив він.

 

За оцінкою голови Європейської Ради, надійна багатостороння система вимагає взаємної довіри, натомість ООН наразі «не є достатньо інклюзивною або репрезентативною».

 

«Використання права вето повинно бути винятком. Але воно стало, як ми бачимо, стало правилом, і реформи потрібні негайно. І дозвольте мені поділитися з вами цим переконанням: коли постійний член Ради безпеки починає неспровоковану та невиправдану війну, війну, яку засудила Генеральна асамблея – це вимагає відсторонення від Ради безпеки, що, на мою думку, повинно бути автоматичним», – сказав Мішель.

 

Як відомо, цього тижня в Нью-Йорку розпочалися зустрічі високого рівня 77-ї Генасамблеї ООН за участі делегацій країн-членів на чолі глав держав та урядів. У четвер в штаб-квартирі ООН відбулося засідання Ради Безпеки щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

 

Як інформує Україна молода, до позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді уже долучитися п’ятнадцять країн.