Гроші та життя: Столтенберг закликав Захід непохитно підтримувати Україну

15:06, 04.08.2022
Гроші та життя: Столтенберг закликав Захід непохитно підтримувати Україну

Столтенберг під час виступу перед Лігою робочої молоді (AUF) на норвезькому острові Утойя. (nato.int)

Одним із завдань Північноатлантичного альянсу під час російської агресії проти України є підтримка Києва.
 
Як інформує Україна молода, про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи перед Лігою робочої молоді (AUF) на норвезькому острові Утойя.
 
«Найперше завдання Північноатлантичного альянсу по війні Росії проти України – щоб агресор не переміг, тому що тоді у диктатора РФ Володимира Путіна буде підтвердження, що насильство працює, а інші сусідні країни можуть бути наступними»,— зазначив генсек НАТО.
 
Він наголосив, що «світ, у якому урок для Путіна полягає в тому, що він отримує те, що хоче, застосовуючи військову силу, також є небезпечним для нас світом».
 
Столтенберг зазначив, що наступне завдання Альянсу — не допустити переростання конфлікту в повномасштабну війну між НАТО і росією. 
 
«Ми підтримуємо право України на самооборону. Це право закріплене міжнародним правом. Український народ проявив велику мужність протягом всієї війни», - сказав він.
 
Столтенберг закликав Захід залишатися непохитним у підтримці України, оскільки наразі триває «жорстока та кривава війна на виснаження».
 
Він наголосив, що ціну, яку платить Захід за наслідки російської агресії проти України, не можна порівнювати з ціною, яку щодня платить сама Україна.
 
«Ми платимо ціну за підтримку України. За військову, гуманітарну та фінансову підтримку. За санкції, які призвели до зростання інфляції та зростання цін у наших країнах. Але пам’ятайте – ціна, яку ми платимо, може вимірюватися грошима. Ціна, яку платить Україна, вимірюється людськими життями. Щодня сотні вбитих і поранених», - зазначив Столтенберг.
 
Він додав, що Україна є незалежною країною з понад 40 мільйонами людей, які несправедливо піддаються жорстокій загарбницькій війні. 
 
«Ми бачимо військові дії, напади на цивільне населення та руйнування, яких не було з часів Другої світової війни. Ми не можемо бути байдужими до цього».
 
Як повідомляла УМ, Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив про необхідність швидшого отримання Україною більшої кількості важкої зброї для успішного відбиття атак військ рф і переходу до контрнаступу.