Зеленський позбувся Баканова та Венедіктової через зрадників у СБУ та прокуратурі

23:16, 17.07.2022
Зеленський позбувся Баканова та Венедіктової через зрадників у СБУ та прокуратурі

Володимир Зеленський заявив про очищення сектору безпеки від зрадників. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський наголошує, що дії та бездіяльність кожної посадової особи в секторі безпеки і в правоохоронних органах будуть оцінені.

 

Як інформує Україна молода, у своєму вечірньому відеозверненні глава держави пояснив відсторонення від посади Генпрокурора Ірини Венедіктової та усунення голови СБУ Івана Баканова, передає Офіс Президента в ніч на понеділок.

 

За його словами, в неділю йому доповіли результати чергової операції проти злочинців, які працювали на ворога.

 

«Працівниками Державного бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України був затриманий колишній керівник Головного управління СБУ в Автономній республіці Крим. Ця особа була звільнена мною з посади ще на початку повномасштабного вторгнення, і, як бачимо, те рішення було абсолютно виправданим.

 

Зібрано достатньо доказів для повідомлення цій особі про підозру у державній зраді. Всі його злочинні дії задокументовані. Усьому, що він робив протягом цих місяців і також раніше, буде надана належна юридична оцінка», - обіцяє Верховний Головнокомандувач.

 

І додає, що так само відповідатимуть і всі, хто разом з ним входив до складу злочинного угруповання, що працювало в інтересах російської федерації. Йдеться про передачу ворогу таємної інформації та інші факти співпраці з російськими спецслужбами.

 

«Хочу подякувати всім, хто брав участь у цій операції. Це справді можна назвати самоочищенням», - сказав Зеленський.

 

За його даними, станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави!

 

«Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України», - підсумував глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», відповідні укази щодо Венедіктової та Баканова були оприлюднені на сайті Офісу Президента у неділю ввечері.

 

Виконуючим обов’язки генпрокурора призначено Олексія Симоненка.