Качинський пропонує ввести миротворчий контингент НАТО в Україну

16:16, 24.06.2022
Качинський пропонує ввести миротворчий контингент НАТО в Україну

Качинський вважає, що війська НАТО повинні увійти в Україну, яка обороняється від російського вторгнення

Лідер правлячої у Польщі партії «Право і Справедливість» Ярослав Качинський вважає, що введення військ НАТО в Україну не ознаменує початок Третьої світової війни, а може мати мирний характер.
 
Як інформує Україна молода, про це він заявив у інтерв’ю виданню Polska Times.
 
«І все ж така інтервенція (введення військ НАТО в Україну) може бути мирною. Я запропонував це під час свого візиту до Києва (15 березня), оскільки бачив необхідність створення стратегічної альтернативи російським військам. Україна контролює більшу частину своєї території, а підрозділи НАТО можуть увійти туди на запрошення української влади»,- сказав Качинський, нагадавши, що свою пропозицію озвучував в умовах, коли російські війська прагнули захопити Київ.
 
Водночас політик звернув увагу на те, що про можливість введення військ Альянсу в Україну говорив і колишній командувач сил НАТО в Європі генерал Веслі Кларк.
 
«Я вважаю, що, можливо, це не є якимсь безальтернативним рішенням. Проте, безумовно, воно варте серйозного розгляду і зовсім не має завершитися Третьою світовою війною»,—наголосив Качинський.
 
Лідер правлячої партії Польщі також зауважив: збройний конфлікт, який тривав з 2014 року і, здавалося б, мав послабити Україну на багато років, та «виявилося, що він її зміцнив».
 
Водночас політик в інтерв'ю розкритикував Угорщину за її позицію щодо України, висловивши жаль, що після парламентських виборів позиція Будапешта щодо України і росії не змінилася. При цьому Качинський зауважив, що Угорщина підтримала шостий пакет санкцій проти рф, а отже, не є «реальним союзником москви».
 
«Проте фактом є те, що ми зараз живемо у такому світі, коли потрібно бути рішучим і однозначним, а не зберігати нейтральність. Нейтральності сьогодні недостатньо»,—підкреслив він.
 
Як відомо, під час спільного візиту до Києва прем’єр-міністрів Польщі, Чехії та Словаччини 15 березня тодішній віцепрем’єр-міністр уряду РП з безпекових питань Ярослав Качинський озвучив ідею про введення миротворчого контингенту НАТО в Україну.
 
Як повідомляла УМ, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс готує план переозброєння українського війська на зброю НАТО.